0 HOME 0 INFO 0 VERKOOP 0 VERHUUR 0 REALISATIES 0 AANBIEDINGEN 0 NIEUWS 0 CONTACT 0 PRIJSLIJSTEN 0 BIJLEREN 0 LINKS 0 ELEKTRO-ONDERDELEN.BE Outletstore-hifi.be

Ergonomie bij plaatsing flat panel televisie

 

1. Kijkhoogte: niet te hoog

 

De meeste flatpanel tv's worden geleverd met een zogeheten tafelvoet.
Het voordeel van montage tegen de muur is onder andere dat u dan precies de juiste hoogte kunt kiezen. Hoe bepalen we die hoogte? Handig is als u zichzelf, zittend in uw tv stoel, weerspiegelt ziet in het schermoppervlak van de tv. Kijk naar u zelf en laat anderen de tv zo hoog houden dat uw ogen zich op 1/3 van de beeldhoogte bevinden, gerekend vanaf boven: dus 1/3 van de beeldhoogte boven uw ogen en 2/3 er onder.
U zult zien, dat is veel lager dan u in eerste instantie van plan was. Veel tv's komen te hoog, als was het een schilderij, tegen de muur te hangen en dat komt het kijkplezier niet ten goede. Dat punt van 1/3 - 2/3 zal in de meeste gevallen, en natuurlijk afhankelijk van uw tv-stoel, op een hoogte van zo'n 95 cm van de vloer komen te liggen.

 

Kijkhoogte

 

2. Meegeleverde voet en montagefaciliteiten

 

Vrijwel iedere flatpanel tv wordt inclusief tafelvoet geleverd. De voordelen van flatpanel komen echter pas volledig tot hun recht als u ten opzichte van het scherm een optimale kijkpositie kan innemen. Bij zo'n tafelvoet is dat maar helemaal de vraag, bijvoorbeeld omdat de schermhoogte in belangrijke mate bepaald wordt door het kastje waarop de tv komt te staan.
Montage zo strak mogelijk tegen de muur, is een aantrekkelijk alternatief. Zorg er echter ook dan voor de juiste hoogte in acht te nemen en overweeg of het scherm toch niet in zowel horizontale als verticale richting kantelbaar moet blijven. Er zijn montagemogelijkheden die beide bewegingen toestaan.

 

Montage

Drie schermen naast elkaar: één te laag op een kastje, één te hoog op een kastje en één op precies de juiste hoogte tegen de muur.

 

 

3. Spiegeling van verlichting

 

Het schermoppervlak van de flatpanel reflecteert in meer of mindere mate natuurlijk altijd de omgeving. Het is echter niet meer zo storend als vroeger bij de bolle beeldbuizen. Daarin werd zo ongeveer de hele kamer weerspiegeld. Bij een volstrekt vlak scherm is het verschuiven van uw stoel, een beetje naar links of naar rechts, veelal voldoende om de storende spiegeling van een lamp kwijt te raken. Mooier is natuurlijk een scherm dat zelf een beetje naar links, naar rechts, naar boven of naar beneden kan worden gekanteld. Dat is bij een voet niet zo eenvoudig en bij een vaste muurmontage evenmin. Er zijn echter montagemogelijkheden die met een kanteling over een geringe hoek, genoeg om een spiegeling kwijt te raken, geen enkel probleem hebben.

 

Spiegeling

 

 

4. Video Electronics Standards Association

 

Een standaard op montagegebied

Om te voorkomen dat iedere flatpanel z'n eigen muurbeugel vereist zijn er standaarden ontwikkeld door de Video Electronics Standards Association, kortweg VESA. De standaarden zijn echter in eerste instantie opgesteld voor de montage van computermonitoren en de bekendste zijn die waarbij de montagegaten achter op het scherm 75 of 100 mm uit elkaar liggen. Die twee montagenormen worden vaak gecombineerd tot de VESA 75/100. Veel met name kleinere flatpanel tv's voldoen aan die standaard, maar voor de grotere schermen is hij niet bruikbaar.
Daarom is er door de VESA een aanvullend pakket aan standaarden ontwikkeld, zodat er nu een gestandaardiseerde VESA-oplossing bestaat voor schermen van 10 tot 230 cm diagonaal.

 

VESA

 

 

5. Alleen ophangen mogelijk ?

 

Denk om uw rug

Toegegeven, flatpanel tv's zijn lichter dan een beeldbuis tv met het zelfde schermformaat, maar toch zijn gewichten van 40 kg of meer zeker bij de wat grotere plasmaschermen geen uitzondering. De vraag is dus: is het mogelijk danwel verstandig zo'n toestel helemaal in uw eentje op te gaan hangen?
Dat hangt eerlijk gezegd af van de gekozen muurbeugel. Er zijn voorbeelden waarbij het een hele toer is de tegen de achterzijde van de tv aangebrachte montageplaat te koppelen aan de tegen de muur bevestigde beugel. Er zijn echter ook voorbeelden waarbij de eerste gemakkelijk in de tweede kan worden gehaakt. Denk daarom bij de aanschaf van een montagesysteem voor uw flatpanel tv ook aan uw rug.

 

Rug ophangen

 

 

6. Meubel en veiligheid

 

Niet ieder kastje voldoet!

Een tv-meubel wordt in de eerste plaats natuurlijk op z'n uiterlijk gekocht, maar toch zijn er een aantal eigenschappen die extra aandacht verdienen. Om te beginnen is een speciaal voor platte tv's ontworpen meubel interessant omdat de kast dan niet onnodig diep is. Daarnaast is er vaak gekozen voor een opstelling die de tv of het meubel zelf draaibaar maakt zodat de tv gemakkelijk in de juiste kijkpositie kan worden gedraaid. Net als bij bevestiging aan de muur is het ook bij een meubel belangrijk dat de tv op de juiste hoogte wordt gebracht.
Het slanke design van een platte tv laat zich goed combineren met transparante, in glas uitgevoerde meubels, waarbij de onderdelen onzichtbaar en toch betrouwbaar aan elkaar zijn gelijmd. Daarvoor wordt een lijm gebruikt die binnen enkele seconden, onder bestraling met UV-licht, uithardt en een veilige verbinding oplevert. In verband met diezelfde veiligheid is het verstandig na te gaan of er voor het meubel, net als in uw auto, veiligheidsglas is toegepast. Mocht zich een ongeluk voordoen, dan verbrokkelt het glas in kleine, ongevaarlijke ronde korrels. Een tenslotte is het bij zo'n transparant meubel natuurlijk van het grootste belang dat er voor al die slordig ogende kabels een cosmetisch verantwoorde oplossing voorhanden is. Een goed kabeldoorvoersysteem dat de kabels zelf zo veel mogelijk aan het oog onttrekt, is van groot belang.

 

 

7. Toch niet aan de muur

 

Uw platte scherm op een meubel

De meeste platte tv's worden geleverd met 'tafelvoet'. Kastje er onder en klaar. Toch is, uitgaande van de beeld- en geluidskwaliteit, bevestiging aan de muur vaak een betere keuze. Bovendien biedt wandmontage doorgaans de oplossing die er, zeker als het toestel 'uit' staat, het mooiste uit ziet.
Toch zijn er omstandigheden denkbaar waarin een meubel de voorkeur verdient. Een voor de hand liggend argument is de flexibiliteit. De inrichting van de kamer laat zich een stuk eenvoudiger wijzigen als de tv inclusief meubel gewoon naar een andere muur geschoven kan worden. En wat te denken van aanvullende apparaten zoals de dvd-speler, de satellietontvanger of zelfs de losse centerspeaker? Die raak je vaak gemakkelijk in zo'n meubel kwijt. Tenslotte: vooral als er niet in de muur geboord kan of mag worden, ligt toepassing van een meubel natuurlijk voor de hand.
Fabrikanten van tv's hebben vaak zelfs meubelen in het assortiment, maar daarvoor geldt altijd dat ze optimaal aansluiten bij het design van het toestel. Met de inrichting van uw kamer heeft men natuurlijk geen rekening kunnen houden. Moet dat laatste de doorslag geven dan is een product van een op dat terrein gespecialiseerd bedrijf het overwegen waard. Is wandmontage niet mogelijk terwijl uw voorkeur daar wel naar uit ging, dan komt wellicht een transparant uit glas vervaardigd meubel in aanmerking.

 

 

Bron: www.homecinematips.com

 

Gesponserd door:

Vogel's

 

Wij zijn officiële dealer van al de ophangsystemen van Vogel's.