0 HOME 0 INFO 0 VERKOOP 0 VERHUUR 0 REALISATIES 0 AANBIEDINGEN 0 NIEUWS 0 CONTACT 0 PRIJSLIJSTEN 0 BIJLEREN 0 LINKS 0 ELEKTRO-ONDERDELEN.BE Outletstore-hifi.be

Nuttige tips voor goede foto's met uw digitaal fototoestel

 

5. De beelden archiveren

 

De deugden van het digitaal fotograferen zijn je inmiddels wel bekend. Akkoord, er zijn voorlopig nog wat nadelen aan, maar die hebben alleen betrekking op het uitvergroten van foto's. De technieken zijn inmiddels zodanig geëvolueerd dat er zonder kwaliteitsverlies tot op 18x24cm uitvergroot kan worden.
Het feit dat je geen films en de daarbij behorende chemische ontwikkeling meer nodig hebt is voor het milieu een hele opsteker.

 

Opslaan
De vroeger zo noodzakelijke stap van het printen is zelfs niet altijd meer nodig. Je kan, dankzij de digitale fotografie en de verwerking ervan jouw beelden de hele wereld rondzenden zonder dat er een afdruk, laat staan een postzegel aan te pas komt. Voor het kunnen opslaan van de beelden op de harde schijf van jouw computer zijn er redelijk eenvoudige softwareprogramma's beschikbaar in de handel. De meeste computers bevatten bij aankoop zo'n programma.

 

Opslagmogelijkheden
De goedkoopste vorm van opslaan is de compact disk. Die zorgt ervoor dat de beelden zonder verlies in kwaliteit opgeslagen worden en dat de harde schijf van de computer ontlast wordt. Digitale beelden nemen namelijk nogal wat ruimte in, variërend tot enkele megabyte per beeld. Bovendien vraagt beeldbewerking nog veel meer geheugen. Een bewerkte foto op A4 formaat neemt bijvoorbeeld gemakkelijk 25-35 MB in beslag.
Daarom is een opslagmogelijkheid buiten de computer wenselijk. Je kan daarvoor een Zip-drive nemen dat in aanschaf goedkoper is dan een cd-brander. Helaas zijn de Zip-disks een stuk duurder dan cd's. Wat duurzaamheid betreft hebben cd's nog een pluspunt. De Zip-disks zijn magnetische dragers en dus beïnvloedbaar door magnetische velden. De bestanden kunnen daarbij verloren gaan. Magneetschijven kunnen wel meerdere malen gebruikt worden en een cd niet.
Het laatste alternatief zijn de dvd's, die nog maar recent voor die doeleinden aangewend worden. De randapparatuur zijn vrijwel zonder uitzondering via een USB aan te sluiten op jouw computer.

 

Reservekopieën
Iedereen heeft er wel eens op gevloekt. Computers zijn bijzonder handige dingen, maar er kan wel eens iets mislopen. Soms door jezelf ('oeps, mijn beeld is weg') en soms door een crash. Redenen te over om regelmatig reservekopieën te maken. Die bewaar je uiteraard niet op de computer maar extern (zip, cd, dvd).

 

Archivering
Bij het archiveren van de beelden is het bijzonder handig om systematisch te werk te gaan. Breng de foto's onder in groepen (die ene bepaalde vakantie, het avondje uit, het trouwfeest, ...) en nummer iedere foto afzonderlijk, volgens een logische volgorde. Archiveringsprogramma's maken het beheer van de beelden eenvoudig. Met behulp van die programma's kan je foto's bekijken, sorteren en catalogiseren. Er zijn heel wat verschillende soorten programma's te koop. Let er bij aanschaf op dat ze compatibel met het besturingssysteem van de computer zijn, informatie kunnen toevoegen, snel kunnen zoeken naar de gewenste beelden en alle bestandsformaten kunnen lezen die je gebruikt.

 

Een bestandsformaat is gemakkelijk te herkennen: ze wordt weergegeven door middel van een achtervoegsel achter de bestandsnaam. Er zijn een aantal soorten waarmee een fotograaf normaal gezien werkt:
.jpg, opslag in de vorm van compressie,
.tif, opslag zonder compressie,
.pic, opslag uitsluitend voor Mac,
.bmp, standaardformaat voor Windows,
.psd, het formaat voor Photoshop,
.pcd, eigen formaat van Kodak,
.gif, eerder voor illustraties,
.eps, wordt gebruikt voor printeroutput,
.crw, voor geavanceerde camera's.

 

Ga naar het volgende hoofdstuk

 

Keer terug naar het vorig hoofdstuk

 

  1. Alles begint natuurlijk met licht.
  2. Mensen fotograferen
  3. Landschappen en steden
  4. Stillevens
  5. De beelden archiveren
  6. Beeldcorrecties
  7. Beeldcorrecties en effecten
  8. Printen
  9. Waarom digitaal
  10. Goed flitsen

Bron: Panasonic