0 HOME 0 INFO 0 VERKOOP 0 VERHUUR 0 REALISATIES 0 AANBIEDINGEN 0 NIEUWS 0 CONTACT 0 PRIJSLIJSTEN 0 BIJLEREN 0 LINKS 0 ELEKTRO-ONDERDELEN.BE Outletstore-hifi.be

Plasma-TV

 

7. Elektrodenstructuur en aanstuursequentie

 

plasmatelevisie structuur elektrode elektrodenstructuur aanstuursequentie rood groen blauw plasma adreselektroden hulpelektroden frontglas

plasma opbouw scherm elektrodenpaar fosfor verkoop verhuur frans van eeckhout stereo house roeselare werking van een plasmatelevisie

 

Ieder drievoud van kolomelektroden (adreselektroden) samen met het koppel rijelektroden (displayelektroden) vormen een cel. Op die manier kunnen we 3 x 852 x 480 = 1,2 miljoen pixels adresseren. We kunnen dus een PDP beschouwen als een verzameling van 1,2 miljoen lampjes die enkel aan of uit kunnen worden geschakeld.

Een beeld wordt opgebouwd uit 50 beelden (frames) per seconde. Ieder frame heeft dus een frametijd van 1/50 Hz (20 ms) of bij NTSC 1/60 Hz (16,7 ms), die verdeeld wordt in 8 subframes. Ieder subframe bestaat uit 2 fasen:

Alle pixels worden geadresseerd. Ze worden als het ware geprogrammeerd dat ze in de volgende stap licht moeten produceren of niet. Tussen de adreselektrode en de common-elektrode wordt een spanning aangelegd van 70 V die de cel in een "net-niet-ontsteek" toestand zet.

In deze fase worden alle cellen gelijktijdig aangestuurd. Tussen de sustain- en de common-elektrode wordt een spanning gezet van 170 V. Enkel de pixels die geselecteerd werden in de adresfase lichten of.

Deze manier noemen we "subframe adressing".

 

plasma subframes adressering lichtgeneratie plasma-tv

  1. Adresseren van de cellen die in de volgende fase moeten oplichten = cellen voorladen.
  2. Een wisselspanning aanleggen op de displayelektroden X en Y zoveel perioden als er subframes zijn = enkel de cellen met voorlading ontsteken, de andere niet.
  3. Rustperiode = cel ontlaadt zich

Hieronder is duidelijk de subframestructuur te zien.

 

plasma subframes subframestructuur lijnen scherm verkoop panasonic marantz plasmatelevisies

 

Het aansturen van de cellen gebeurd dus in subframes. Ieder adres wordt al dan niet geprogrammeerd in subframes. Op adreslijn 1 wordt bijvoorbeeld een spanning gestoken. Indien er dan een spanning komt op lijnelektrode 1, dan licht cel 1 op. Kolom per kolom wordt geprogrammeerd. In 1,5 ms wordt het gehele scherm geprogrammeerd. Die 1,5 ms blijft altijd hetzelfde. Met T (de tijd dat de geselecteerde pixels oplichten) kunnen we spelen.

 

Het programmeren in subframes is nodig omdat een plasmacel enkel kan oplichten of gedoofd zijn. Er zijn geen grijsschaal in om het zo te zeggen. Om een grijsschaal te creëren moeten cellen korter of langer oplichten. We spelen met de lichthoeveelheid. Het oog zal dat uitmiddelen. We spelen a.d.h.v. een digitale versleuteling. Bijvoorbeeld lichthoeveelheid 1 = enkel SF1 laten oplichten; lichthoeveelheid 3 = SF1 en SF2 laten oplichten; lichthoeveelheid 15 = alle SF laten oplichten. Dit noemt men de lineaire codering.

plasma lineaire codering subframes programmeren programmering SF digitaal digitale televisie

plasmascherm lineaire codering subframes verkoop Panasonic PANASONIC PLASMA

 

Met die lineaire codering kunnen er problemen ontstaat als er een kleine helderheid en een grote helderheid na elkaar komen, dat de tijd ertussen te groot wordt (bv. 40 ms). Men zal een ingewikkelder codering toepassen, nl. niet-lineaire codering. Men werkt vanuit het midden.

niet lineaire codering niet-lineaire codering coderen van een plasma-tv TV

subframes coderen crt

 

Een voordeel van die subframes is dat we geen flikkering meer hebben zoals bij CRT's.

 

Keer terug naar het vorige hoofdstuk

 

Ga naar het volgende hoofdstuk

 

Inhoud "Plasma-TV":

 

1. Inleiding

2. PDP ten opzichte van CRT

3. Definities plasma-TV

4. Wat is plasma ?

5. Binnen in de plasma display

6. Constructie AC-PDP en DC-PDP

7. Elektrodenstructuur en aanstuursequentie

8. ALIS

9. Plasma-tv tegenover LCD-TV