0 HOME 0 INFO 0 VERKOOP 0 VERHUUR 0 REALISATIES 0 AANBIEDINGEN 0 NIEUWS 0 CONTACT 0 PRIJSLIJSTEN 0 BIJLEREN 0 LINKS 0 ELEKTRO-ONDERDELEN.BE Outletstore-hifi.be

Hoe werkt een CD-speler ?


3. De opbouw en werking van de CD-speler

 

De CD-speler zat de oorspronkelijke informatie die in de bumps en pits zit terughalen.

Bij het lezen van de CD in een CD-speler wordt gebruik gemaakt van een gefocusseerde laserstraal. Als het focuspunt gelijk ligt met het oppervlak van de schijf, dan zal de laserstraal reflecteren op de vlakke plaatsen (waar géén bultje aanwezig is) en verstrooien of breken waar er wél een bultje aanwezig is. De lands op het CD-oppervlak reflecteren dus bijna al het licht terug in de richting van herkomst, terwijl de bumps ervoor zorgen dat het licht voor het grootste gedeelte verstrooid wordt, zodat het met veel lagere intensiteit wordt gereflecteerd naar de bronrichting.

 

Reflectie werking van een CD-speler

 

Door nu een halfdoorlatend optisch systeem te gebruiken, is het mogelijk om het gereflecteerde licht via een zogenaamde fotodiode op te vangen. de uitgang van deze diode stelt dan het gecodeerde digitale signaal voor dat verder kan verwerkt worden tot een analoog audiosignaal in het geval van een audio-CD.

 

Optisch systeem van een CD-speler

 

Onderstaande tekening toont het leesmechanisme van een CD-speler:

 

Leesmechanisme van een CD-speler

 

Onderdelen van een CD-speler

 

De bundelingshoek van het op de CD invallend licht is redelijk groot én de beschermingslaag van het CD-oppervlak werkt tevens focusserend. Dit zorgt ervoor dat het laserlicht op het informatiedragend oppervlak slechts een doormeter van 0,9 µm heeft, terwijl het bij het begin van de beschermlaag nog een doormeter van ongeveer 1 mm bezit. Vandaar dat de CD weinig hinder ondervindt van stofdeeltjes of andere vervuiling die zich op het schijfoppervlak kunnen bevinden (tenzij deze vervuilingen ook 1 mm doormeter hebben !). Samen met een effectieve foutcorrectie, zorgt dit voor een redelijk grote immuniteit van de CD tegen stof, vingerafdrukken e.d.

 

Focussering op bumps op een CD

 

Zoals reeds gezegd, is er op de CD slechts één spoor dat spiraalvormig verloopt (van het centrum naar de buitenzijde). het gedeelte van het spoor dat juist één omwenteling bevat, noemt echter een "track".


Aangezien de afstand tussen naastliggende tracks slechts 1,6 µm bedraagt, zal er een mechanisme moeten ingebouwd worden om de gefocusseerde laserstraal centraal op de tracks te richten. Hiervoor bestaan verschillende principes waar we hier niet dieper op in gaan.

 

Download hier een pdf-bestand met meer technische en elektronische uitleg over de CD-speler.

 

Keer terug naar het eerste hoofdstuk

 

Keer terug naar het vorige hoofdstuk

 

 

Inhoud "HOE WERKT EEN CD-SPELER ":

  1. Inleiding
  2. Opbouw van een CD
  3. Opbouw en werking van een CD-speler