0 HOME 0 INFO 0 VERKOOP 0 VERHUUR 0 REALISATIES 0 AANBIEDINGEN 0 NIEUWS 0 CONTACT 0 PRIJSLIJSTEN 0 BIJLEREN 0 LINKS 0 ELEKTRO-ONDERDELEN.BE Outletstore-hifi.be

Audio en video nieuws MAART 2005

 

Bekijk hier recentste nieuws...

 

Schrijf u hier gratis in op onze nieuwsbrief !

Naam:

E-mail:

 

 

DVD-slijtage

Kwaliteitslabel tegen DVD-slijtage?

 

wo 30/03/05 - Een Amerikaanse werkgroep wil een kwaliteitslabel in het leven roepen dat garanties biedt over de houdbaarheid van optische schijfjes.

Een Amerikaanse werkgroep wil een kwaliteitslabel in het leven roepen dat garanties biedt over de houdbaarheid van optische schijfjes. Een online enquête peilt alvast naar de ideale levensduur van opslagmedia bij overheidsinstellingen en verenigingen. Het label moet duidelijkheid scheppen over de houdbaarheid van optische opslagschijfjes. De werkgroep denkt hierbij in de eerste plaats aan de bestaande herschrijfbare cd- en DVD-schijfjes, maar ook aan toekomstige opslagmedia als Blu-Ray en HD DVD.

De peiling is een samenwerking tussen de GIPWoG, een Amerikaanse overheidsinstelling die zich buigt over de conservatie van gegevens, en de DVD Association. Deelnemers aan de enquête kunnen kiezen voor een ideale levensduur van 20 tot meer dan 40 jaar. Op basis van de resultaten wil de werkgroep een standaard ontwikkelen die de houdbaarheid van optische schijfjes moet bepalen.

 

Overheidsinstellingen en ondernemingen bewaren hun gegevens vaak op optische schijfjes. De houdbaarheid van dergelijke schijfjes is echter beperkt. Bij de introductie van de CD werd nog een levenduur van 100 jaar voorgespiegeld, maar in werkelijkheid ligt de houdbaarheid van een optisch schijfje een pak lager.

 

Niet alleen krassen bedreigen cd's, CD-rom's of DVD's, maar ook corrosie van de bescherm- of aluminiumlaag. Dit laatste fenomeen wordt ook wel eens cd-rot of DVD-rot genoemd en ontstaat onder meer door het gebruik van verkeerde lakken, kleurstoffen of lijmstoffen bij de productie van de schijfjes. Chemicaliën in deze stoffen tasten de beschermlaag van de schijfjes aan, waardoor de opgeslagen gegevens onleesbaar worden.

 

Bedrijven en consumenten hebben echter vaak het raden naar de kwaliteit - en de houdbaarheid - van de schijfjes. "Herschrijfbare CD's en DVD's kunnen heel stabiel en robuust zijn, maar de kwaliteit verschilt sterk van producent tot producent", aldus de werkgroep.

Het kwaliteitslabel is niet zozeer bedoeld om de maximale houdbaarheid van een schijfje aan te duiden, maar wel om een minimale bewaartijd te garanderen. Afhankelijk van de introductie van nieuwe technologiëen, kunnen bedrijven en overheidsinstellingen dan tijdig maatregelen nemen om de gegevens te kopiëren naar nieuwe opslagmedia. Zoniet dreigen historisch belangrijke gegevens definitief verloren te gaan.

 

Nico Vandenabeele
30 maart 2005
Bron: ZDNet

Keer terug naar het nieuws...