0 HOME 0 INFO 0 VERKOOP 0 VERHUUR 0 REALISATIES 0 AANBIEDINGEN 0 NIEUWS 0 CONTACT 0 PRIJSLIJSTEN 0 BIJLEREN 0 LINKS 0 ELEKTRO-ONDERDELEN.BE Outletstore-hifi.be

Audio en video nieuws NOVEMBER 2004

 

Bekijk hier recentste nieuws...

 

Schrijf u hier gratis in op onze nieuwsbrief !

Naam:

E-mail:

 

 

Grote filmstudio's kiezen voor HD DVD

 

Diverse grote filmstudio's als Paramount, Univeral en Warner Brothers hebben hun steun uitgesproken voor het HD DVD-formaat.

HD DVD Blu-ray

Het lijkt er op dat de industrie niets heeft geleerd van de standaardenoorlog rond analoge video, begin jaren tachtig. Gebruikers zien zich opnieuw geconfronteerd met twee min of meer identieke, maar incompatibele formaten. HD DVD heeft steun van Toshiba en NEC, en de goedkeuring van het DVD Forum, dat het originele DVD-formaat ontwikkelde. Het alternatieve Blu-ray lijkt echter betere kansen te hebben.
Blu-ray krijgt de steun van vrijwel alle grote namen uit de elektronicabranche, van Sony, Hitachi, Matshushita (Panasonic) tot Philips. Van de filmstudio's heeft alleen Twentieth Century Fox een uitgesproken voorkeur voor dit formaat. Net als met VHS in de jaren tachtig zal uiteindelijk élke studio kiezen voor de winnaar, maar momenteel is die strijd nog onbeslist.
Beide formaten moeten in 2005 hun debuut maken. Blu-ray kan momenteel maximaal 27 GB opslaan op een single-layer schijfje. Een dual-layer schijf kan maximaal 54 GB verstouwen. Er is onderzoek gaande naar 100 GB opslag (quad-layer) en zelfs 200 GB (octa-layer). Vrijwel alle grote namen uit de elektronicabranche hebben hun voorkeur voor Blu-ray uitgesproken.
HD DVD kan tussen de 15 en 30 GB kwijt op respectievelijk single- en dual-layer schijven. De prijs van apparatuur kan nog in het voordeel van Toshiba en NEC uitvallen: naar verwachting kosten de eerste HD DVD-spelers straks minder dan 1.000 dollar, terwijl een Blu-ray in eerste instantie het drievoudige zal kosten.

 

Lars Pasveer
30 november 2004
Bron: ZDNet

Keer terug naar het nieuws...