0 HOME 0 INFO 0 VERKOOP 0 VERHUUR 0 REALISATIES 0 AANBIEDINGEN 0 NIEUWS 0 CONTACT 0 PRIJSLIJSTEN 0 BIJLEREN 0 LINKS 0 ELEKTRO-ONDERDELEN.BE Outletstore-hifi.be

Home cinema systemen

 

Home cinema systemen - Frans Van Eeckhout - 5.1 6.1 7.1 home cinema systemen

 

De dvd heeft een ware revolutie teweeggebracht in de vraag naar meerkanaalssystemen of zogeheten ‘Home Theatre’-systemen. De traditie van Mordaunt-Short op dit gebied gaat terug tot het begin van de jaren 90. In 1992 introduceerden wij onze Home Entertainment Series, in 1993 gevolgd door onze beroemde Dolby Pro Logic Decoder One. Op dit moment wordt de eer van Mordaunt-Short op Home Theatregebied verdedigd door de huidige Avant Premiere-, Classic- en 500 Series THX Select-producten. Het aanbod loopt uiteen van speciale pakketten met een subwoofer en satellietluidsprekers tot complete systemen die aan de THX-specificaties voldoen. Tussen deze twee uitersten zijn de mogelijkheden legio. Hierna volgt een overzicht van de diverse soorten geluid voor weergave over meerdere kanalen. Daarbij wordt tevens een suggestie gegeven voor een passende luidsprekeropstelling.

 

5.1

 

5.1 home cinema systeem

 

5.1 komt het meeste voor als surround-geluid. Veel materiaal is opgenomen in de volgende twee versies: Dolby Digital en Digital Theatre Sound (DTS) 5.1. Beiden zijn bedoeld voor weergave over vijf hoofdkanalen en een subwooferkanaal. Deze digitale geluidstypen staan garant voor een schitterend dynamisch bereik en volledig gescheiden kanalen. Een 5.1-opstelling bestaat uit vijf luidsprekers: twee voor de voorkanalen, twee voor de achterkanalen en één voor het middenkanaal. Daarbij komt dan nog een subwoofer.

 

6.1

 

6.1 home cinema systeem

 

Dit is een doorontwikkeling van de 5.1-opstelling. Achteraan komt er een middenkanaal bij, zodat er een systeem met zes kanalen ontstaat: twee voor, twee achter, één middenvoor en één middenachter. Plus de subwoofer. Het geluid voor middenachter zit verpakt in het signaal voor links- en rechtsachter. Dit geeft een beter geluid rondom, zodat er geen gaten vallen bij geluiden die van de ene naar de andere kant overlopen. Het geluid springt dus niet ineens van de ene naar de andere luidspreker. 6.1 bestaat in twee belangrijke varianten: Dolby Digital EX 6.1 en DTS ES 6.1.

 

7.1

 

7.1 home cinema systeem

 

Bij 7.1 komt er opnieuw een kanaal bij, zodat we dichter in de buurt komen van de fysieke opstelling van een bioscoop. Bij 7.1 zijn er aparte kanalen voor links-, midden- en rechtsvoor, kanalen voor surround-links en surroundrechts (aan de zijkant) en kanalen voor links- en rechtsachter (vaak aangegeven met ‘rear’). En daarbij komt dan nog de subwoofer. Dit extra kanaal maakt het nog gemakkelijker om een breder en dichter geluidsveld te creëren dat u helemaal omringt. Opmerking: bij alle hiervoor genoemde geluidstypen wordt met ‘.1’ bedoeld dat er een specifiek kanaal wordt gebruikt voor de lage frequenties. Hiervoor wordt dan meestal een subwoofer gebruikt.

Opmerking: bij alle hiervoor genoemde geluidstypen wordt met ‘.1’ bedoeld dat er een specifiek kanaal wordt gebruikt voor de lage frequenties. Hiervoor wordt dan meestal een subwoofer gebruikt.