0 HOME 0 INFO 0 VERKOOP 0 VERHUUR 0 REALISATIES 0 AANBIEDINGEN 0 NIEUWS 0 CONTACT 0 PRIJSLIJSTEN 0 BIJLEREN 0 LINKS 0 ELEKTRO-ONDERDELEN.BE Outletstore-hifi.be

Hoe werkt een platenspeler ?


1. Inleiding

 

De fonoplaat verliest tegenwoordig snel veld tegenover de digitale compact disc, maar toch blijft het een vermeldenswaardig opslagmedium. Zeker in het techno- en deejay-milieu zijn platendraaiers niet weg te denken! Denk hierbij aan de standaard van Technics, de SL1200. Ook hifi-liefhebbers hebben soms nog een heel goede platendraaier in hun installatie staan.

 

platenspelers, frans van eeckhout, werking, verkoop, marantz, technics, jb, platenspeler, cellen, naalden, cartridges, platendraaier, platendraaiers, jbsystems, draaitafel, draaitafels, cartridge, turntable

 

Meer dan 100 jaar geleden werd door Edison de eerste "Phonograaf" op de markt gebracht. Eerst werd gebruikt gemaakt van een cilinder waarop een zachte waslaag werd aangebracht, waarin d.m.v. een naald en een membraan een audiosignaal werd overgebracht via een soort "trechter", waardoor de geluidstrillingen "geconcentreerd" werden.

 

Edison phonograaf Platenspelers - Frans Van Eeckhout - werking en verkoop platenspelers

 

Later kwam de schijfvormige plaat (van Berliner) op de markt. Eerst als "bakeliet" plaat en daarna de vinylplaat.

De eerste echte doorbraak als kwaliteitsdrager kwam er toen de stereo 33-toerenplaat werd uitgebracht, meer bepaald in 1957 door ingenieurs van het Amerikaanse Westrex Corp. Hun uitvinding was echt gebaseerd op een patent van Blumlein dat dateert van 1931.

 

De werking van een platenspeler (of draaitafel) is een puur mechanische aangelegenheid waarbij pas in laatste instantie elektriciteit om de hoek komt kijken. Simpel gesteld bestaat een platenspeler uit diverse onderdelen die er tezamen voor zorgen dat muziek geluisterd kan worden. In dit artikel zal op deze diverse onderdelen in detail worden ingegaan.

Achtereenvolgens worden besproken:

Ga naar het volgende hoofdstuk

 

 

Inhoud "Hoe werkt een platenspeler ":

  1. Inleiding
  2. Chassis
  3. Plateau
  4. Motor
  5. Arm
  6. Element