ARCHIEF: artikelen van 2005
Vraag gesteld door Véronique S.
Ik wil jullie een hele simpele vraag stellen. Waarom is het eigenlijk alleen in de medischewereld bekend dat stroboscopen bijhoorlijk zware epileptische aanvallen (met name bij kinderen) kunnen veroorzaken. Voornamelijk wanneer de flitsfrequentie hoog is en wanneer de tijdsduur van het flitsen lang duurt. Je zou haast verwachten dat gebruikers van deze apparatuur hiervan op de hoogte moeten zijn. Het kan naast zo'n aanval nl. ook tot gevaarlijke situaties leiden. Denk aan kermissen e.d.
Reacties van lezers:
Dat is inderdaad waar wat die mevrouw daar zegt. Staat dit vermeld in de handleiding van een stroboscoop?
Gevaar voor epilepsie-patiënten: uiteraard: dat is geen enkel geheim. Dit gevaar bevindt zich trouwens in zowat elke lichtbron waar "lichtflitsen" elkaar snel kunnen opvolgen: bijvoorbeeld ook televisie, computerschermen, displays, looplichten en dergelijke.
Nu: dit gevaar bestaat enkel en alleen wanneer er rechtstreeks naar de lamp gekeken wordt wanneer die flitst.
In de handleiding staat dan ook een duidelijke waarschuwing dat
1) Niet rechtstreeks naar de lamp mag gekeken worden.
2) Het toestel buiten bereik van kinderen moet gehouden worden.
Ik ben natuurlijk ook geen medisch expert, maar ik hoop dat dit een goed antwoord is op uw vraag.
Het klopt dat verschillende soorten lichtflitsen een aanval kunnen uitlokken. Zelfs wanneer je in de herfst door een straat met veel bomen rijdt, kan het gebeuren. Dit is echter meestal alleen bij epileptica het geval (meestal). Wat ik eigenlijk bedoelde te zeggen is dat "gezonde" mensen (zonder rechtstreeks in de lamp te kijken) alleen al door zich in de buurt van een stroboscoop te begeven die te lang flitst of waarvan de frequentie te hoog staat spontaan een reactie geven. Dit is nl. bij mijn dochter gebeurt toen ze 11 jaar was, en pas geleden op de kermis in de "La Bamba". Ze is nu 13. Middels onderzoek is bewezen dat ze geen epilepsie heeft, er zijn geen afwijkingen gevonden, wel is bewezen dat ze reageert op een stroboscoop. Het is heel simpel om te zeggen blijf er dan bij uit de buurt. Dat doen we ook. Maar je komt ze onverwachts op plaatsen waar je ze niet verwacht tegen. Daar komt nog bij dat ze redelijk verdekt opgesteld zijn tussen andere lampen.
Daarnaast valt er met de eigenaren van die stroboscopen niet te praten. Ze zeggen er nog nooit van gehoord te hebben, of ze zeggen dat het wel meevalt. De mooiste opmerking die ik kreeg was dat stroboscopen voor buiten anders zijn dan degene die ze binnen gebruiken.
Epilepsie en strobo's gaan niet samen. Het is echt ronduit gevaarlijk. Toen ik 15 jaar was en naar fuiven ging of festivals en de dj's of licht-technicus zette de strobo's aan moest ik constant mijn ogen dicht houden met mijn handen voor mijn ogen. De frequentie was te hoog. Wat ik zag kon ik niet verwerken in mijn hersenen. Het erge daarvan was dat ik meestal bij iedere fuif een epilepsie-aanval kreeg.
Meer mensen dan je denkt hebben epilepsie. Gemiddeld heeft 1/10 belgen in zijn leven ooit wel eens last gehad met een epileptische aanval en aangezien een strobo dit fenomeen kan uitlokken lijkt het me misschien aangewezen om ons even te richten tot de dj wereld en hun duidelijk te maken dat het echt wel lastig is voor mensen met epilepsie. Misschien kunnen ze het ding niet meer gebruiken maar wel de gewone lichten? Niet alleen epilepsie patiënten hebben het moeilijk, ook mensen met kortademigheid en astma zullen door de drukte van de strobo's veel sneller een angst of paniek aanval krijgen waardoor ze gaan hyperventileren.
Hou er dus rekening mee!!!!
Maar ik vraag me dan af, mij is dit gister overkomen en ben echt zo bang dat ik nu epilepsie heb, terwijl het niet een standaard epilepsie aanval was.. Hoeft dit niet perse epilepsie te veroorzaken, kan dit echt alleen door de lamp komen. Ik ben zo bang dat mijn hele leven hierdoor beinvloed word...
Weet u een leuk onderwerp voor een soapbox ? Laat het ons weten!