0 HOME 0 INFO 0 VERKOOP 0 VERHUUR 0 REALISATIES 0 AANBIEDINGEN 0 NIEUWS 0 CONTACT 0 PRIJSLIJSTEN 0 BIJLEREN 0 LINKS 0 ELEKTRO-ONDERDELEN.BE Outletstore-hifi.be

Checklist voor de opstelling van een multimedia-installatie in uw huiskamer


Download pdf-bestand van deze tekst...

 

Aan de hand van deze checklist bouwt u een zo ideaal mogelijk home theater met een multimedia-installatie. Deze lijst is vooral bedoeld voor mensen die gaan bouwen of verbouwen. Via deze checklist kunt u nagaan of alle kabelsleuven e.d. aanwezig zijn alvorens u de installatie plaatst. Hiermee voorkomt u dat er na de pleisterwerken opnieuw gekapt moet worden omdat kabels ontbreken of verkeerd gelegd zijn.

 

Deel 1: Plaats luidsprekers, scherm & toestellen uittekenen op de muur

 

Plaats stereoluidsprekers bepalen: ongeveer 3 meter uit elkaar.

 

Beste luisterpositie situeert zich op het punt van een denkbeeldige, gelijkzijdige driehoek waarvan de twee overige punten de stereoluidsprekers zijn.

 

Luidsprekers ter hoogte van de oren plaatsen (als je in de zetel zit).

 

De centerluidspreker recht voor de luisteraar (in het midden van de stereospeakers). Indien het beeldscherm of het projectiedoek in de weg zit, mag de centerspeaker net boven of onder het scherm komen. Bij een akoestisch transparant projectiesysteem kan je de centerspeaker achter het doek plaatsen.

 

De bovenkant van het beeldscherm komt ongeveer op ooghoogte of ongeveer 2/3 van het scherm moet onder ooghoogte komen als je in de zetel zit. Probeer het scherm niet te hoog te hangen.

 

In een 5.1 opstelling kunnen de surroundluidsprekers best op 120° geplaatst worden. Indien u niet anders kan, komen ze op de muur achter de zetel op oorhoogte. Surroundspeakers langs weerskanten van je hoofd naar u toe gericht en dat 1 meter boven uw hoofd geeft de beste ruimtelijke weergave. Puur esthetisch gezien kunnen ze eventueel op dezelfde hoogte komen als de stereoluidsprekers.

 

Plaatsing subwoofer: opstelling in een hoek geeft meer laag. Experimenteren kan hier de boodschap zijn.


Opstelling van een B&W subwoofer in een kamer

 

Plaatsing muziekinstallatie. Let op bij het kiezen van TV-meubels ! Let op het aantal toestellen dat u zult plaatsen en welke toestellen er eventueel in de toekomst nog zullen bijkomen.

 

Deel 2: Installeren kabels

 

Naar alle luidsprekers luidsprekerkabel voorzien vertrekkende van de AV-receiver. Niet vergeten eventueel: naar keuken, naar veranda, naar andere kamers, terras,.

 

Bij actieve subwoofer stopcontact voorzien. Ook signaalkabel bij surround of 2 luidsprekerkabels bij stereo.

 

Indien de plasma of LCD aan de muur hangt à BREDE kabelsleuf voorzien tussen plasma en receiver. Sleufdiameter van minimum 6 cm en dient uit 1 ononderbroken stuk te zijn.

 

Leg distributiekabels van het punt waar de distributie uw huis binnenkomt (bv. garage) naar ALLE kamers en plaatsen waar u denkt naar televisie te willen kijken. Bijvoorbeeld naar de woonkamer, naar de slaapkamer, keuken. Weet precies waar u uw televisie wil plaatsen of hangen. Daar komt de aansluiting.

 

Voorzie op alle plaatsen waar televisie komt minstens 1 stopcontact naast de plaats waar de distributie toekomt. Voorzie liefst 2 stopcontacten om een eventuele DVD-speler of video ook van stroom te voorzien.

 

Leg een signaalkabel van iedere plaats waar een televisie staat of hangt naar digibox of centraal opgestelde DVD-recorder, DVD-speler,.

 

Wilt u in de keuken of op andere plaatsen ook kijken naar wat u opgenomen heeft op de DVD-recorder bijvoorbeeld, zult u moeten videokabels voorzien van de centrale plaats waar uw receiver staat naar bv. uw keuken.

 

Noteer goed WAAR alle kabels lopen, zodat u ook achter de pleisterwerken nog weet waar de kabels lopen. Indien er een stukje uitgekapt moet worden dat niet voorzien was, weet ik perfect waar de bestaande kabels lopen en is er geen kans op schade van die kabels.

 

Voorzie liefst geen buizen met trekdraad, maar trek er meteen de kabel in. Achteraf wordt dit moeilijk werk.

 

Wilt u genieten van Telenet digitale televisie, dan volstaat het om gewone coaxkabel te gebruiken van de plaats waar distributie uw huis binnenkomt naar alle kijkplaatsen in huis. Alsook een telkens een netwerkkabel.

 

Wilt u genieten van Belgacom digitale televisie, leg dan vanaf het punt waar de telefoonkabel uw huis binnenkomt (bv. de garage) kabels naar alle plaatsen waar u Belgacom TV wilt.

 

In het geval van Belgacom TV is het ook verstandig een netwerkkabel te leggen tussen de plaats waar uw computer komt te staan én de televisie.

 

Bij DVB-T of digitale satellietontvangst (bv. TV Vlaanderen) voorziet u een coaxkabel van de satelliet naar de ontvanger die centraal opgesteld staat.

 

Wilt u luidsprekers in de keuken met muziek van uw hifi-installatie? Voorzie dan luidsprekerkabel van uw receiver naar de plaatsen in de keuken waar de luidsprekers komen. Hetzelfde kan u doen voor luidsprekers buiten op het terras.

 

Suggesties voor deze checklist ? Mail info@stereohouse.be !

 

Download pdf-bestand van deze tekst...