0 HOME 0 INFO 0 VERKOOP 0 VERHUUR 0 REALISATIES 0 AANBIEDINGEN 0 NIEUWS 0 CONTACT 0 PRIJSLIJSTEN 0 BIJLEREN 0 LINKS 0 ELEKTRO-ONDERDELEN.BE Outletstore-hifi.be

Montage van een flat panel televisie

 

1. Nadelen plat aan de muur: koeling / hitte vlek

 

Strakker is niet altijd beter

Zo strak mogelijk tegen de muur. Dat is het veel gehoorde antwoord op de vraag hoe de flatpanel tv gemonteerd moet worden. Het is echter verstandig wat langer bij die vraag stil te staan. Is wat minder strak niet beter als daardoor bijvoorbeeld de mogelijkheid blijft bestaan het scherm te kantelen? Daarnaast zijn er soms technische bezwaren tegen een strakke montage. Veel flatpanel tv's ontwikkelen nog al wat warmte en vaak is het, om te voorkomen dat de temperatuur van het scherm te veel stijgt, beter wat afstand tot de muur in acht te nemen. Bovendien neemt daardoor de kans af dat het scherm donkere vlekken op de muur veroorzaakt. Dergelijke vlekken ontstaan vaak ook na enige tijd boven cv-radiatoren.

 

Montage plasma-tv

 

2. Stabiliteit, afwerking en materiaalgebruik

 

Ga voor een betrouwbare oplossing

Het is niet verstandig risico's te nemen met de dure flatpanel en met andere wellicht nog duurdere elementen in het interieur. Ga daarom altijd voor een betrouwbare oplossing en kies dus een systeem dat ruimschoots stabiel genoeg is om een scherm te hanteren met het gewicht van uw flatpanel. Een beetje marge kan daarbij geen kwaad. Immers, ontstaan er later problemen dan is goedkoop echt duurkoop. Let dus op de stabiliteit van de constructie, op de gebruikte materialen en vergewis u er van dat de tv niet van de muur komt als er iemand per ongeluk tegen aan loopt.
Kies altijd voor beveiligd montagemateriaal, bijvoorbeeld voorzien van een borgring. Voorkomen moet worden dat een schroef of een bout in de loop van de tijd om welke reden dan ook los komt te zitten.
Let ook op de afwerking van het oppervlak en de gekozen kleurstelling. Bekend is dat de visite bij het zien van uw flatpanel, altijd eerst de wang tegen de muur drukt om te zien hoe plat zo'n ding wel niet is. Het is daarom niet verstandig er van uit te gaan dat het niet uit maakt hoe het montagesysteem er uit ziet, omdat het geheel toch achter de tv schuil gaat.

 

Montage

 

3. Kantelmechanisme vertikaal en horizontaal

 

Traploos en toch stabiel

Opent het montagesysteem de mogelijkheid de flatpanel tv horizontaal, verticaal of zelfs in beide richtingen te kantelen, dan moeten er aan het kantelmechanismen hoge eisen worden gesteld. We verwachten van het mechanisme immers twee tegenstrijdige eigenschappen. Enerzijds moet het scherm door u zelf gemakkelijk, liefst traploos en zonder al te veel inspanning gekanteld kunnen worden. Anderzijds is het bepaald niet de bedoeling dat het scherm zelf aan het kantelen slaat of dat het staat te klapperen als iemand de deur open laat staan. Bovendien mag er natuurlijk geen schade ontstaan als u of een van uw huisgenoten dat kantelen een keertje wat onhandig aanpakt. Zo moet, om een voorbeeld te noemen, zo veel mogelijk voorkomen worden dat het scherm de muur en de muur het scherm beschadigt. Optimaal is een mechanismen dat voorkomt dat beiden met elkaar in aanraking komen.

 

Kantelmechanisme

 

 

4. Verschuiven in horizontale en vertikale richting na montage

 

Montagesystemen bieden doorgaans niet de mogelijkheid het scherm, nadat het is bevestigd, nog te verschuiven. Een stukje van de muur halen, kantelen in beide richtingen, dat is voor de meest geavanceerde montagesystemen geen probleem, maar verschuiven zit er niet in.
Toch is dat niet helemaal waar. U kunt nog zou nauwkeurig de benodigde gaten in de muur boren, de kans is altijd aanwezig dat het scherm na montage niet helemaal recht hangt. Daar kunt u natuurlijk geen genoegen mee nemen. Juist bij een flatpanel tv is het van het grootste belang dat hij met behulp van de waterpas precies recht komt te hangen. Op dat moment komt het goed uit als de montageplaat, zoals die tegen de muur is bevestigd, ovale gaten heeft. Met een klein beetje draaien en schuiven is het probleem dan snel opgelost.

 

Verschuiven na montage

 

 

5. Snel afnemen en weer plaatsen, met en zonder anti-diefstal

 

Veiligheid voor alles

De flatpanel tv is bijzonder populair, ook bij mensen die niet van plan zijn er eerlijk aan te komen. Bent u eenmaal tot aanschaf overgegaan dan is het prettig te weten dat een montage tegen de wand een extra obstakel vormt, waardoor de tv minder aantrekkelijk wordt voor inbrekers. Aanvullend kan een stukje staalkabel en een klein hangslot als extra vorm van beveiliging tegen diefstal worden aangebracht. Er zijn bezitters van een dergelijk toestel die de flatpanel tv aan de vooravond van een lange afwezigheid achter slot en grendel plaatsen. Overweegt u dat ook, dan is het handig daarmee bij de keuze van het montagesysteem rekening te houden. Een montagesysteem waarbij het verwijderen van het scherm een gecompliceerde operatie wordt,  komt dan niet erg goed van pas.

 

Anti-diefstal plasma-tv

 

 

6. Meubel en veiligheid

 

Niet ieder kastje voldoet!

Een tv-meubel wordt in de eerste plaats natuurlijk op z'n uiterlijk gekocht, maar toch zijn er een aantal eigenschappen die extra aandacht verdienen. Om te beginnen is een speciaal voor platte tv's ontworpen meubel interessant omdat de kast dan niet onnodig diep is. Daarnaast is er vaak gekozen voor een opstelling die de tv of het meubel zelf draaibaar maakt zodat de tv gemakkelijk in de juiste kijkpositie kan worden gedraaid. Net als bij bevestiging aan de muur is het ook bij een meubel belangrijk dat de tv op de juiste hoogte wordt gebracht.
Het slanke design van een platte tv laat zich goed combineren met transparante, in glas uitgevoerde meubels, waarbij de onderdelen onzichtbaar en toch betrouwbaar aan elkaar zijn gelijmd. Daarvoor wordt een lijm gebruikt die binnen enkele seconden, onder bestraling met UV-licht, uithardt en een veilige verbinding oplevert. In verband met diezelfde veiligheid is het verstandig na te gaan of er voor het meubel, net als in uw auto, veiligheidsglas is toegepast. Mocht zich een ongeluk voordoen, dan verbrokkelt het glas in kleine, ongevaarlijke ronde korrels. Een tenslotte is het bij zo'n transparant meubel natuurlijk van het grootste belang dat er voor al die slordig ogende kabels een cosmetisch verantwoorde oplossing voorhanden is. Een goed kabeldoorvoersysteem dat de kabels zelf zo veel mogelijk aan het oog onttrekt, is van groot belang.

 

 

Bron: www.homecinematips.com

 

Gesponserd door:

Vogel's

 

Wij zijn officiële dealer van al de ophangsystemen van Vogel's.