ARCHIEF: artikelen van 2005
ARTIKELS BEELD:
Digitale televisie is de opvolger van anologe televisie, de huidige televisie waar nu praktisch iedereen nog naar kijkt. Bij digitale televisie worden de signalen digitaal verstuurd, dat wil zeggen als enen en nullen. Hierdoor is het signaal altijd van een constante kwaliteit en kunnen via één kanaal meerdere programma's naar je TV gestuurd worden. Dankzij digitale TV zijn ook interactieve toepassingen mogelijk. Met "video on demand" kan je bv. een film kiezen uit een catalogus en meteen bekijken. Via de afstandsbediening kan je ook deelnemen aan spelletjes.
Bijna alle TV's zijn alleen geschikt om analoog TV te kunnen kijken. Je hebt een decoder nodig om digitale televisie in huis te halen. Bij Telenet, een van de aanbieders van digitale TV, heet die decoder de "digibox". Dit toestel kost 199 euro. Als je digitale televisie van Belgacom wilt (met veel voetbal, maar vooralsnog zonder VTM), moet je een decoder huren tegen 6 euro per maand. Daarnaast heb je ook nog een Belgacom TV compatibele ADSL-modem nodig.
De Europese commissie spoort de lidstaten aan om het analoge signaal tegen 2012 te laten uitdoven, maar dat gaat over digitale televisie via antenne. In België is dat niet echt van toepassing, doordat 94 procent televisie kijkt via de kabel.
Het analoge signaal zal wel nog een hele tijd worden uitgezonden, zeker door VRT en VTM. Andere zenders zullen misschien sneller digitaal beginnen uitzenden. Als de kabelmaatschappijen de digitale signalen die ze dan binnenkrijgen opnieuw analoog moeten maken, kunnen ze om praktische redenen beslissen het analoge aanbod te laten uitdoven.
In de strijd met Belgacom zou Telenet er anderzijds ook voor kunnen opteren om het analoge aanbod zo lang mogelijk te laten stand houden. Samengevat: u zal in de toekomst via analoge weg nog jaren tv kunnen kijken, maar wel naar minder zenders.
Actuele info hierover vindt u op de sites van Belgacom TV en Telenet.
Lees zeker ook dit artikel over wat Test Aankoop zegt op 5 augustus 2005 over Belgacom TV.
Nog niet. De Telenet-kabel ligt op dit ogenblik bij 1,6 miljoen Vlaamse gezinnen. Voor je een decoder koopt, kun je beter nagaan of Telenet jou (vanaf 3 september) digitale televisie via de kabel kan bezorgen. Dat kun je bijvoorbeeld doen via de website van Telenet. Interkabel bedient 790.000 gezinnen in Limburg en delen van Vlaams-Brabant, Antwerpen en West-Vlaanderen. Die introduceerde vorig jaar onder de naam IN-DI al een digitaal aanbod. De infolijn is bereikbaar via 011/72.20.20, surfen kan via www.interelectra.be. Staat voetbal hoog op je verlanglijstje, dan moet je kiezen voor Belgacom TV. Als je al over een Belgacom-telefoonlijn beschikt, kun je via de site van Belgacom TV controleren of je in aanmerking komt voor digitale televisie via de ADSL-modem. Op dit moment is dat het geval voor de helft van de Vlaamse gezinnen.
Digitale televisie is superieur aan analoge televisie. Een analoog signaal komt als een golf via de kabel of de antenne je televisietoestel binnen. Dat signaal is niet vrij van ruis of storing. Een digitaal signaal is verpakt in nullen en enen en is vrij van storing. De kwaliteit is constant. De geluidskwaliteit komt overeen met die van een cd. Wat het beeld betreft, wordt gestreefd naar dvd-kwaliteit. Op een groot lcd- of plasmascherm merk je de verschillen het best. Dit alles wil niet zeggen dat digitale tv nooit hapert. De kwaliteit hangt af van bitrate van het signaal. Een bitrate vanaf 5 Mbps levert dvd-kwaliteit. Wanneer de bandbreedte onvoldoende is, wordt de bitrate verlaagd en door te veel compressie kunnen snelle actiebeelden ,,blokjes'' vertonen. Helemaal mooi zal het beeld dat bij u thuis binnenkomt zijn als er ook digitaal opgenomen en verwerkt wordt bij de televisiestations.
De meeste Vlamingen kijken TV via Telenet. Als je geen analoog blijft kijken, verlies je acht zenders: FR3, TCM, CNN, CNBC, BBC World, TVE, Arte en Tell Shell. Wie die zenders analoog wil behouden, kan hiervoor een speciale decoder aanschaffen van Telenet. De prijs van het huidige abonnement zakt niet, ook al krijg je 8 zenders minder.
Wie bij Interkabel zit en geen digitale tv wil, verliest geen zenders. Dat geldt ook voor UPC, dat een aantal Brusselse gemeenten en de regio Leuven bedient. Belgacom speelt voor deze digitale vraag niet mee omdat het nieuw op de markt is. Toch vermelden dat deze zenders (voorlopig?) ontbreken in het digitale aanbod van Belgacom: VTM, KanaalTwee, JIM, MTV, TMF, BBC 1 en 2 en de regionale zenders.
Canal+ is een onderdeel geworden van Telenet. Als Telenet op 3 september met digitale tv start, verandert Canal+ in Prime. Dat is goed nieuws voor wie Canal+ neemt, want het aantal kanalen stijgt van vier naar acht. Geel, Blauw, Rood en Fezztival veranderen in zes filmkanalen en twee sportkanalen.
Wie tv-kijkt via Telenet en geabonneerd is op Canal+, krijgt een aanbod om tegen voordeeltarief over te stappen naar digitale tv van Telenet. Hoe voordelig dat tarief is, kan Telenet nog niet zeggen. Wie bij Interkabel zit en Canal+ heeft, kan die overstap niet maken. Op dit moment praten Interkabel en Telenet wel met elkaar om ervoor te zorgen dat ook Interkabel digitale televisie van Telenet zal doorsturen. Of klanten van Interkabel in dat geval ook tegen voordeeltarief mogen overstappen naar digitale tv van Telenet, is nog onduidelijk.
Helemaal geen zin in digitale tv, maar je wil Canal+ wel houden? Dat kan, al kan Canal+ niet uitsluiten dat het analoge aanbod van Canal+ uiteindelijk verdwijnt.
Dan kun je heel eenvoudig twee decoders laten installeren en genieten van een aanbod televisieprogramma's waar niemand aan kan tippen. Nadeel is dat je dat een ferme zak centen zal kosten en voor veel zenders gewoon twee keer betaalt. Logisch is om een van de twee abonnementen op te zeggen. Welk? Dat hangt af van je programmavoorkeur. Wil je niets van het Belgisch voetbal missen, dan kun je beter je kabelabonnement opzeggen, al moet je er wel rekening mee houden dat VTM voorlopig van je tv-menu is geschrapt. Zeg je Belgacom vaarwel en wil je blijven surfen en bellen, dan kan dat tegen nieuwe voorwaarden bij Telenet. Je moet er wel nog tot 3 september wachten om digitale televise te kunnen kijken.
iDTV is Interactieve Digitale TV. Dankzij iDTV is het mogelijk om te stemmen op je favoriete kandidaat in Star Acadamy, film op aanvraag, meedoen aan een quiz, sms'en, chatten, bankzaken. Hou er wel rekening mee dat je voor sommige diensten extra zal moeten betalen. Bijvoorbeeld per film die je aanvraagt.
Dat kan, maar dan moet je wel de digitale televisie van Belgacom TV in huis halen. Als je daarin het abonnement All foot kiest (25 euro) kun je alle wedstrijden (en dus ook die van Club Brugge) bekijken. Als je voor de formule Top foot opteert, dan krijg je voor 15 euro per maand alle topwedstrijden van het weekend. Een topwedstrijd is niet noodzakelijk een wedstrijd waarin Club Brugge speelt.
Met pay per view kunt u elk weekend voor 8 euro per wedstrijd kiezen uit de zes confrontaties die op zaterdag worden uitgevochten. Ook daarmee kun je niet elke wedstrijd van Brugge zien. Belgacom verplicht je dus een beetje om het abonnement All foot te kiezen. Interessant is wel dat je (ook al zou je de wedstrijd in Luik bekijken) kunt kiezen of je de match met Nederlandstalige dan wel met Franstalige commentaar wil volgen. Overigens zal het komende halfjaar elke zondag om 18 uur één (top)wedstrijd via het open net worden uitgezonden.
Vooral bij Telenet. Op Prime Sport serveren ze 600 matchen uit Nederland, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Schotland, Brazilië en Portugal, plus 125 wedstrijden van de Uefa Champions League. Als er tegelijk belangrijke matchen plaatsvinden, splitst de zender op in Prime Sport en Prime Sport 2. Een abonnement kost 14,95 euro per maand. In combinatie met Prime Film kost het 26,95 euro per maand. Voor Italiaans voetbal moet je bij Belgacom tv zijn. Met Via Calcio krijg je elke week drie topwedstrijden voor 15 euro per maand.
Niet bang zijn: de wedstrijden van onze nationale voetbalploeg verhuizen niet naar een betaalzender of een zender die niet in uw digitale pakket zit. De wet verbiedt dat. De wet zegt dat 90 procent van de Vlamingen alle wedstrijden van de Rode Duivels zonder extra kosten moet kunnen bekijken. Dat geldt trouwens ook voor wedstrijden van een Belgische ploeg in de Champions League (plus de halve finale en de finale) en de Bekerfinale.
De rechten voor de thuiswedstrijden van de Rode Duivels zitten nog een jaar bij KanaalTwee. De wereldbeker 2006 in Duitsland wordt verdeeld tussen KanaalTwee en VT4. De VRT kocht de rechten van de wereldbeker 2010 in Zuid-Afrika. Wat er tussen 2006 en 2010 gebeurt, is een kwestie van onderhandelen. Telenet en Belgacom tv kunnen de rechten op de wedstrijden ook kopen, maar die zullen ze zonder extra kosten voor de kijker moeten uitzenden.
Je tv-toestel moet voor Belgacom TV een scart-aansluiting hebben. Daar kun je zo'n platte stekker met 21 pinnetjes in steken. Heeft je tv zo'n aansluiting niet, dan mag je Belgacom TV op je buik schrijven. Voor digitale televisie van Telenet is een scart-aansluiting geen must. Telenet kan je settopbox op de antenne-ingang van je tv aansluiten.
Kijken wanneer je wil naar wat je wil: dat is een van de grote voordelen van digitale televisie. De luxe van het herbekijken van series of nieuwsuitzendingen zal niet altijd gratis zijn, dat is nu al zeker. Stel: je hebt de voorbije weken de serie The O.C. ontdekt op KanaalTwee. Je wil je schade inhalen en het volledige eerste seizoen op aanvraag bekijken. Wellicht kan dat, maar daar zul je voor moeten betalen. Logische vraag: hoeveel? Antwoord: niemand die het al weet of wil zeggen omdat het een ingewikkelde kwestie van rechten is. Belgacom tv biedt voorlopig geen gewone tv-programma's aan die je op eigen commando kunt bekijken. Films en voetbal wel, de rest zou nog dit jaar volgen.
Digitale TV over de kabel noemt men DVB-C = digitale video broadcasting by cable. Via satelliet noemt men dat DVB-S met de S van satellite. Via de aardse zenders zal men dat DVB-T noemen met de T van terrestial. Om DVB-T te ontvangen moet je beschikken over een digitale ontvanger (settopbox of decoder) en een antenne. De zenders die je in Vlaanderen kan ontvangen zijn Eén, Ketnet, Canvas en Sporza. Je hebt geen abonnement nodig, enkel dus die decoder. Lees meer in ons artikel over DVB-T.
Digitale uitzendingen via satelliet bestaan al enkele jaren, maar zoals zo vaak: onbekend is onbemind. Nochtans kun je gratis honderden kanalen ontvangen. Je hebt daarvoor wel een satellietschotel nodig en een digitale satellietontvanger. Besef wel dat je dan exact één Vlaamse zender kunt ontvangen: BVN (het Beste van Vlaanderen en Nederland, een samenwerkingsverband tussen VRT en de Nederlandse openbare omroepen). Een Belgische Franstalige zender is er in de vorm van TV5. Een groot deel van het overige aanbod is Duits en veel kanalen zijn gecodeerd. Die laatste kanalen kun je in België niet legaal bekijken.
Euro1080 is een Vlaams initiatief en ging op 1 januari 2004 van start. Het is de eerste Europese zender die uitsluitend in hoge definitie uitzendt. HDTV (High Definition Television) biedt de klant meer lijnen, pixels en kleuren op zijn televisiebeeld (het HD1-signaal, je moet wel over een HD-televisie beschikken). Euro1080 voegt daar een superieure Dolby surround audio-kwaliteit aan toe. Wie over een settopbox en een Conditional Access Card beschikt, kan via satelliet of kabel (onder meer bij Integan in het Antwerpse) sport, muziek en culturele evenementen bekijken die Euro1080 in HDTV uitzendt. Lees hier alles over HDTV.
Helaas ja. Wanneer je op elk toestel in huis digitale televisie wil ontvangen, dan zul je per toestel een aparte decoder nodig hebben. Let wel: televisies zonder decoder maar met een kabelaansluiting, kunnen gewoon het analoge signaal blijven ontvangen. Wanneer je voor Belgacom TV opteert en meerdere aansluitingen wil, dan moet je telkens opnieuw een telefoonlijn, een ADSL Go-abonnement en een decoder aanschaffen. Daar komt pas verandering in bij de introductie van VDSL.
Wellicht heeft u zo'n geavanceerde plasma of lcd-televisie in huis gehaald, maar dat mag niet baten. Zonder settopbox of decoder is het niet mogelijk om digitale televisie te kijken. Via de kabel worden namelijk gecomprimeerde signalen doorgestuurd die in de box gedecomprimeerd worden en daarna naar analoog worden omgezet. Comprimeren kun je vergelijken met iets dat je goed samendrukt en inpakt, zodat je het als een klein pakketje kunt versturen. Decomprimeren is het omgekeerde, uitpakken, zeg maar. In de toekomst zullen digitale televisietoestellen uitgerust worden met een chipset die gecomprimeerde signalen omzet, maar dat zal ten vroegste binnen een paar jaar gebeuren.
Ja, dat kan. Naast de scart-ingang voor tv is de digibox ook uitgerust met een scart-ingang voor video. Aan die ingang koppel je jouw videorecorder. Er zit wel een addertje onder het gras, want je moet je digibox instellen op het kanaal dat je wil opnemen. Dat komt omdat jouw videorecorder geen digitale tuner aan boord heeft. Als je bijgevolg een film op Eurosport 2 wil opnemen, is het niet mogelijk om dan naar een ander kanaal te kijken. Bij zenders die analoog blijven uitzenden blijven de videomogelijkheden uiteraard wel dezelfde.
Nee, in dit geval heb je pech. Om Belgacom TV te kunnen kijken heb je een snelle internetverbinding nodig bij Belgacom Skynet.
De commerciële Nederlandse zenders, zoals RTL4, RTL5, SBS6, Yorin, Veronica en Net 5 kunnen niet in Vlaanderen worden aangeboden omdat deze zenders de rechten voor Vlaanderen niet hebben. Toch worden in het digitale basispakket van Telenet met Eurosport, Eurosport 2 en Discovery Channel extra Nederlandstalige kanalen aangeboden. Bij Belgacom zitten in het basispakket liefst acht extra Nederlandstalige kanalen (al hebben ze wel geen regionale zenders, noch VTM, KanaalTwee of Jim). Science Channel, Discovery Channel, Eurosport, Travel & Living, Animal Planet, Civilzation, Travel Channel en Extreme zijn Nederlands gedubd en/of ondertiteld.
Dat is geen probleem. Het feit of je teletekst krijgt hangt enkel af van de zender zelf. Er zouden met digitale TV wel meer mogelijkheden zijn met foto's o.a. en dat zal digitext heten.
Zowel Telenet als Belgacom verzekeren dat digitale televisie volledig virusvrij is. Digitale TV is niet verbonden met het open internet. Bovendien worden de toepassingen centraal aangestuurd. De Digibox heeft vrij weinig geheugen, toont eigenlijk alleen wat er centraal wordt uitgevoerd en kan geen niet gekende programma's uitvoeren. Zelfs de e-mail op tv is vrij van virussen. De mails die centraal zijn opgeslagen, kunnen bekeken en bewerkt worden, maar worden niet bewaard op de settop box. Bovendien zul je elkaar geen berichten met bijlagen kunnen sturen. Foto's uitwisselen via e-mail op tv? Vergeet het maar!
Dat kan zeker. Ouders bepalen zelf wat hun kinderen mogen zien. Dankzij een speciale veiligheidscode kunnen ze hun kinderen verbieden naar bepaalde programma's te kijken. Het kinderslot wordt ingesteld met een pincode. Zowel Telenet als Belgacom TV voorzien in zo'n kinderslot.
Dolby is de benaming van een ruisonderdrukkingssysteem voor audio, genoemd naar de Amerikaan Ray Dolby. Bij digitale televisie is het geluid digitaal en dus vrij van ruis en storing. Digitale televisie kan ook home cinema geluidskwaliteit leveren, zoals Dolby Surround, Dolby Prologic en Prologic 2, maar alleen als het programma daar zelf in voorziet. De geluidsapparatuur die is aangesloten op de digitale ontvanger moet deze kwaliteit wel kunnen doorgeven.
Telenet houdt de applicatie gebruiksklaar voor het najaar. Bij Belgacom TV komt het ook, al is er geen haast bij. Dat heeft te maken met het feit dat je voor Belgacom TV een adsl-verbinding nodig hebt en dat je op die manier via de computer kunt internetten en e-mailen. E-mailen via televisie zal later gebeuren via een draadloos toetsenbord en het is dus niet de bedoeling om sms-gewijs (vier keer op een knop duwen voor de letter 's') berichtjes te maken. Overigens zullen de mails centraal worden opgeslagen. Ze kunnen kunnen bekeken en bewerkt worden, maar worden niet bewaard op de settop box. Bovendien zul je elkaar geen berichten met bijlagen kunnen sturen.
Bij Telenet heb je geen internetaansluiting nodig om digitale televisie te kijken. Wie nu een internetabonnement heeft bij Telenet en er straks digitale televisie bijneemt, hoeft zich dus geen zorgen te maken. Bij Telenet worden de tv-signalen en internetsignalen namelijk van elkaar gescheiden zodat de signalen elkaar niet beïnvloeden. Voor Belgacom TV heb je een telefoonlijn en een ADSL GO-abonnement nodig. Om digitaal tv te kijken heb je videostreams nodig van ongeveer 4Mbit per seconde en dat is net zoveel als bij een ADSL-lijn mogelijk is. Het gevolg is dat tegelijk surfen en digitaal tv-kijken bij Belgacom wel mogelijk is, maar dat de surfsnelheid serieus terugvalt wanneer je televisie aan staat: tot het niveau van een abonnement op ADSL-Light en minder.
Via de kabel van Telenet kon je nu al radio beluisteren. Als je straks intekent voor digitale televisie bij Telenet komen daar 22 digitale stations bij. Teken je dan nog eens in voor music choice (4,95 euro per maand) dan krijg je er nog eens 32 kanalen bij, van jazz tot schlager, van klassieke rock tot filmmuziek. Bij Belgacom TV heb je televisie-muziekkanalen, maar is van digitale radiostations geen sprake. Anderzijds zijn via je adsl-verbinding duizenden radio's via livestream te beluisteren.
Met een videorecorder: ja. Met een dvd-recorder: nee. Met je digicorder van Telenet: vergeet het. Stel: je wil een film op aanvraag bekijken. Voor pakweg drie euro is die film 24 uur van jou. Kun je die film op video opnemen? Ja. Op je digicorder: nee, want de filmproducenten willen niet dat hun films digitaal gekopieerd worden.
Dan blijft er nog de dvd-recorder over. In principe kun je daarmee digitale programma's of films opnemen, maar het is erg waarschijnlijk dat de filmproducenten en zenders ook daar een stokje voor zullen steken. Technisch zal het sowieso moeilijk zijn met een dvd-recorder digitale programma's op te nemen, want je digibox heeft geen digitale uitgang.
Even het geheugen opfrissen: HDTV is televisie in hoge definitie. Concreet betekent dat vijf keer scherper beeld en spectaculair geluid in 5.1 Dolby Surround. Je hebt er wel een speciaal HDTV-toestel voor nodig, maar die zijn al op de markt, bijvoorbeeld van Panasonic. Veel wordt er nog niet in HDTV uitgezonden, pas in 2006 zal dat verbeteren. Ook de komst van digitale televisie verandert niet meteen veel. Met een decoder van Belgacom tv of een digibox van Telenet kun je programma's niet in HD bekijken. Wanneer wel, dat weten ze zelf niet. Of je dan een nieuwe decoder of digibox nodig hebt, weten ze evenmin.
Toch even vermelden dat ons land de enige Europese HDTV-omroep rijk is: Euro1080. Met een setopbox en een speciale kaart kun je de zenders HD1 en HD2 bekijken.
Discussier mee, stel vragen of geef uw mening in onze soapbox over digitale televisie !
Bron: Het Nieuwsblad