0 HOME 0 INFO 0 VERKOOP 0 VERHUUR 0 REALISATIES 0 AANBIEDINGEN 0 NIEUWS 0 CONTACT 0 PRIJSLIJSTEN 0 BIJLEREN 0 LINKS 0 ELEKTRO-ONDERDELEN.BE Outletstore-hifi.be

Een digitaal fototoestel kiezen

 

Een digitaal fototoestel beschikt over heel wat troeven. Digitaal fotograferen biedt het voordeel dat het onmiddellijk werkt: geen wachttijd, geen ontwikkeling. En u mag fouten maken: als een foto niet is wat u ervan had verwacht, wist u hem gewoon, zonder dat het iets kost. Dat maakt een groot verschil: fotograferen wordt experimenteler en speelser.

Dankzij de steeds sterkere prestaties van de betere toestellen en de nieuwe, nog meer gesofistikeerde mogelijkheden zijn de resultaten nu vergelijkbaar met traditionele foto’s.

 

Digitaal fototoestel kiezen - Frans Van Eeckhout - Panasonic digitale fototoestellen Lumix

 

Welk toestel ?

 

Het is digitaal, maar het blijft een fototoestel. Net als bij traditionele camera’s blijven de lens, de ergonomie, de flash,… dus belangrijke keuzecriteria.

 

De film bestaat niet meer: hij wordt vervangen door een CCD-sensor. Hij bepaalt, samen met de software in het toestel, de kwaliteit van de kleurenweergave. Die wordt haarscherp gemeten door onze tests, wat ook het type of het formaat van het uiteindelijke beeld is. De keuze van het toestel hangt echter voor een groot deel af van de resolutie van de sensor. Hij bepaalt de scherpte van de details en dus de “korrel”.

 

De pixels

 

De CCD ontvangt het licht en zet het punt per punt om in elektrische waarden. Hoe groter het aantal analysepunten (pixels, voor “picture elements”), hoe beter de weergave van de details. Maar net zoals u in de klassieke fotografie niet hetzelfde toestel gebruikt voor een affiche van 4 meter bij 3 als voor een amateurfoto, verschillen ook bij digitale camera’s de eisen
naargelang het gebruik. Om beelden op het internet te plaatsen of een artikel met fotootjes te illustreren, is een bescheiden definitie van het type VGA (640 x 480, hetzij 300.000 pixels) ruim voldoende of zelfs al overdreven. Wilt u echter een groter beeld afdrukken, dan hebt u een aantal miljoenen pixels (MegaPixel of MPix) nodig.

 

Er bestaat een duidelijk verband tussen de resolutie van de beeldbron en de afdrukgrootte. Vergeet vooral niet dat een klein deel van het beeld vergroten hetzelfde resultaat geeft als een afdruk op groot formaat…

 

De CCD's in de Panasonic digitale fototoestellen maken gebruik van eens lens zonder dode hoek en een binnenlens voor een grotere gevoeligheid. Door het verlies aan licht dat door de fotodiode wordt ontvangen drastisch te beperken, worden levendige en natuurlijke kleuren verkegen.

 

Totale megapixel CCD Panasonic fototoestellen

 

De zoeker

 

De traditionele optische zoeker toont wat de opname kan worden, maar niet de foto zelf. Met het LCD-scherm – dat nu op alle toestellen voorhanden is – krijgt u echter een reële controle over de opname, vooral bij close-ups.

 

De lens

 

De toestellen hebben bijna altijd een zoomlens, om het cadreren te vergemakkelijken of details te fotograferen. Typische kenmerken zijn de helderheid en het bereik. In de meeste gevallen is de zoomlens niet verwisselbaar en heeft ze een beperkte groothoek. Over het algemeen kunt u met optische accessoires deze beperkingen wegwerken. De “digitale zoom” vergroot een deel van het beeld dat door de CCD-sensor wordt geleverd. Tenzij de CCD een zeer hoge resolutie heeft, verliest dit systeem echter snel zijn mogelijkheden.

 

Dankzij de voortdurende samenwerking met Leica Camera AG gaat Panasonic verder met het invoeren van nieuwe normen met de Lumix-reeks. Alle Panasonic digitale fotocamera's zijn uitgerust met Leica-lenzen. Leica's wereldberoemde lenzen zijn van uitstekende kwaliteit en hebben een schitterende reputatie, zodat ze een voor de hand liggende keuze zijn voor de digitale camera's van Panasonic. De Lumix-camera's hebben een lenzensysteem met 13 elementen in acht groepen.

 

Leica lenstechnologie

 

Dit houdt een dubbelzijdige en twee enkelzijdige asferische lenzen in. Deze asferische lenzen maken het systeem compacter omdat ze kunnen compenseren voor sferische onregelmatigheden - een veel voorkomend probleem bij lenzen met een grote diameter. Een multi-coatingproces voor de lenzen beperkt ook de aanwezigheid van geestbeelden en lichtvlekken. Het resultaat? Schitterende beelden op alle brandpuntsafstanden.

Als de zoom een sterke vergroting mogelijk maakt, is hij best uitgerust met een stabilisator. Van Panasonic zijn de DMC-FX2, DMC-FX7, DMC-FZ3 en DMC-FZ20 uitgerust met een optische beeldstabilisatorsysteem (O.I.S.).

 

Optische beeldstabilisator

 

Voorbeeld: Duistere omgeving: Foto's met natuurlijke sfeer: links zonder OIS, rechts met OIS.

 

 

Nog een voorbeeld: Zoomsituatie: Scherpe foto's zonder statief: links zonder OIS, rechts met OIS.

 

 

O.I.S. is bijzonder nuttig in situaties waarbij de lichtinval beperkt is of voor macrofoto's waarbij foto's een groter risico lopen bewogen te zijn. En het systeem komt vooral tot zijn recht met de nieuwe 12x (!!!) optische zoom op de DMC-FZ3 en DMC-F20 van Panasonic.

 

De "speciale" functies

 

De digitale toestellen zijn soms polyvalenter dan hun klassieke broertjes. Sommige types
maken panoramische opnamen over 360° mogelijk, zijn om te vormen tot bandopnemer of zelfs camcorder (voor beperkte bestanden),enz. Tal van functies die u van naderbij moet bekijken...

 

Eén van de interessantste mogelijkheden is dat u de meeste toestellen op een tv kunt aansluiten, zodat u uw foto’s met het hele gezin kunt bekijken.

 

De softwareprogramma's

 

Om de rijke mogelijkheden van digitale fototoestellen te benutten, moet u softwareprogramma’s installeren op uw computer (Mac of pc). Niet alle toestellen zijn op dat vlak gelijk: de kwaliteit en de mogelijkheden van de meegeleverde software kunnen er soms voor zorgen dat u het ene model verkiest boven het andere.

 

Het opslaan van de foto's

 

Voor het opslaan zijn er geheugens die recht uit de informatica komen. De grootte van het meegeleverde geheugen bepaalt hoeveel foto’s u kunt bewaren. Is het geheugen vol en wilt u verder fotograferen, dan hoeft u slechts van geheugen te wisselen, net zoals u een nieuwe film laadt. Het geheugen is dus erg belangrijk wanneer u opnamen gaat maken. In functie van het aantal foto’s en van de gewenste kwaliteit, moet u zich één of meerdere van deze moderne “filmpjes” aanschaffen, die veel minder verspreid zijn dan hun verzilverde tegenhangers. Let er in ieder geval op dat u niet zonder geheugen valt “in the middle of nowhere”: neem uw voorzorgen!

 

De Flash-geheugens

 

De compacte afmetingen en de capaciteit vormen de voordelen van dit type geheugen, de vrij hoge prijs is het nadeel. De chips die deze technologie gebruiken, hebben als typische eigenschap dat ze hun inhoud bewaren, zelfs zonder stroomtoevoer. Oef, u kunt uw toestel uitschakelen!

 

Er zijn vijf types Flash-geheugens op de markt: CompactFlash, MemoryStick, SmartMedia (stilaan aan het verdwijnen) en de nieuwkomers SD en XD, die veel compacter en ultrasnel zijn. Alle digitale fototoestellen van Panasonic zijn uitgerust om te werken met SD-cards.

 

SD Card Panasonic

 

SD-geheugenkaarten hebben een grote opslagcapaciteit en bieden een snelle gegevensoverdracht. Alle Panasonic fototoestellen zijn uitgerust met een SD-sleuf en een USB-poort om uw beelden eenvoudig te downloaden naar een PC, printer, DVD-recorder of een ander compatibel SD-toestel.

 

Grootte van de bestanden en het aantal foto's

 

U zou er kunnen aan denken altijd in de beste kwaliteit te fotograferen, met de overweging dat u die kwaliteit achteraf nog kunt verminderen. Dat klopt, maar u moet wel rekening houden met de benodigde geheugencapaciteit van de kaart en de kostprijs ervan.

 

Grootte van de bestanden en aantal foto's

 

Bekijk hier de digitale fototoestellen van Panasonic...