0 HOME 0 INFO 0 VERKOOP 0 VERHUUR 0 REALISATIES 0 AANBIEDINGEN 0 NIEUWS 0 CONTACT 0 PRIJSLIJSTEN 0 BIJLEREN 0 LINKS 0 ELEKTRO-ONDERDELEN.BE Outletstore-hifi.be

Help, mijn TV-toestel implodeert !

 

Implosie van een televisie

Edegem, zaterdag 29 januari 2005: woningbrand na implosie van een TV. Erps-Kwerps, maandag 31 januari: rusthuis in chaos na implosie van een TV. Wat is dat, een implosie? En gebeurt het alleen met stokoude TV's?

U leest het in dit artikel.


Wat gebeurt er als een TV implodeert ?

 

De beeldbuis van een tv-toestel is een soort glazen ballon. Als die ballon scheurt, ontploft ze. Toch ontploft een beeldbuis anders dan een opgeblazen ballon. Ze ontploft naar binnen omdat een beeldbuis luchtledig is. Dan krijg je het omgekeerde van een explosie. Een implosie, dus.

Ontploffen de scherven van de beeldbuis dan naar binnen? Ja, maar helaas: omdat de scherven tegen elkaar botsen, vliegen ze toch naar buiten. Wat dan weer op een explosie lijkt.


Implodeert een tv totaal onverwacht?


Een tv implodeert zelden plots. Het begint allemaal veel vroeger met een slecht contact, een defect in de tv. Dat veroorzaakt vonkjes. Plastieken onderdelen gaan smeulen, stof in de tv begint te branden. ,,Meestal staat zo'n tv al enkele minuten te stinken en te roken'', zegt Kris Van Damme, technicus bij Panasonic. ,,Door de hitte in de tv begint de beeldbuis te barsten en implodeert ze.''

 

Kun je een implosie zien aankomen?

Meestal wel. Als het beeld schudt, smaller of breder wordt, is er iets aan de hand. Je toestel een mep geven kan helpen, maar lost zelden iets op. Beste manier om te reageren: de stekker uittrekken. Dat spaart ook energie uit.

Kan een nieuwe TV nog imploderen?

Ja, maar de kans is klein. ,,Het is geen toeval dat tv's vooral in rusthuizen imploderen'', zegt Kris Van Damme. ,,De bewoners verslijten hun oude tv. Zelfs als er met het beeld iets scheelt, kijken ze verder. Ze zien de implosie niet aankomen omdat ze in slaap zijn gevallen of op een andere kamer zitten.''

Ben je altijd verzekerd bij zo'n implosie?

 

Ja, ook al is de implosie ontstaan door een kleedje dat op de tv ligt of een vaas die omvalt. Als het om een gloednieuwe tv gaat, kan de verzekering wel een onderzoek aanbevelen tegen de fabrikant. De consument is sowieso beschermd.

 

Hoe voorkom je een implosie?
TV + schoon kleedje = miserie

Wat met een plasmatelevisie of LCD?

 

Deze nieuwe televisies kunnen NIET imploderen omdat het werkingsprincipe van een plasma-TV en van een LCD-TV helemaal anders is dan van een "normale" televisie.

 

Bron: Het Nieuwsblad