0 HOME 0 INFO 0 VERKOOP 0 VERHUUR 0 REALISATIES 0 AANBIEDINGEN 0 NIEUWS 0 CONTACT 0 PRIJSLIJSTEN 0 BIJLEREN 0 LINKS 0 ELEKTRO-ONDERDELEN.BE Outletstore-hifi.be

Flatpanel televisie tips

 

1. Flatpanel voordelen algemeen

 

Al sinds de invoering van de kleuren-tv, midden jaren zestig, wordt er gespeculeerd over de tv als schilderij aan de muur. Die zou, zo dacht men, niet lang meer op zich laten wachten. Het heeft echter tot het begin van deze eeuw geduurd alvorens dergelijke toestellen in ruime mate beschikbaar kwamen. De voordelen liggen voor de hand. Een toestel zonder die enorme 'toeter' aan de achterkant laat zich veel eenvoudiger in het interieur inpassen en verstoppen in een kast is er niet meer bij. De geringe diepte maakt daadwerkelijk, net als bij een schilderij, montage tegen de muur mogelijk en het feitelijke scherm, waarnaar we willen kijken, komt veel minder ver de kamer in. De flatpanel tv's zijn gebaseerd op nieuwe technieken die ten opzichte van de beeldbuis voor- en nadelen met zich meebrengen. Het grotere schermformaat is zeker een voordeel. Toestellen met een beeldbuis en een schermdiagonaal van zo'n 90 cm zijn nog wel in de winkels terechtgekomen, maar ze zijn gezien het gewicht en de afmetingen bijzonder onhandelbaar. Groter kan technisch gezien wel, maar is in de praktijk feitelijk onmogelijk. De nieuwe platte tv's zijn er in veel kleinere schermformaten, maar ze zijn er ook veel groter. Een schermdiagonaal van 106 cm is zeker geen uitzondering en ook tv's in de formaten 126 en 155 cm zijn inmiddels te koop.
Kortom, met flatpanel is men een compleet nieuwe weg ingeslagen met als resultaat producten die, zeker vergeleken met de conventionele tv, gewoon heel mooi zijn.

 

plasmatelevisie tgo beeldbuistelevisie bovenaanzicht

 

2. Plasma of LCD ?

 

De nieuwe flatpanel tv-toestellen zijn gebaseerd op één van deze technieken: plasma of LCD. Bij plasma is er in feite sprake van een scherm dat bezaaid is met heel veel heel kleine TL-buisjes. Ze gaan in een hoog tempo aan en uit en stellen op die manier het beeld samen.
Bij LCD, Liquid Cristal Display, is er sprake van een paneel dat uit heel veel heel kleine puntjes bestaat. Ieder beeldpunt is individueel in staat het licht van de er achter opgestelde lichtbron door te laten of niet. Zij zijn op hun beurt in staat heel snel te beslissen of het licht wel of niet moet worden doorgelaten en slagen er op die manier in bewegende beelden samen te stellen.
Beide technieken hebben hun eigen voor- en nadelen. Plasma is bijvoorbeeld beter in grote schermen, omdat het dan relatief eenvoudig is om voor al die TL-buisjes een plaatsje te vinden. LCD is nauw verwant aan de chiptechniek en dus zijn daardoor kleine schermen met heel veel beeldpunten een peulenschil.
Bij plasma zijn het de individuele beeldpunten zelf die licht geven, bij LCD laten ze licht door, wat tot gevolg heeft dat de kijkhoek bij LCD een veel groter probleem is dan bij plasma. Kijk je zijdelings naar de schermen dan laat een plasma-tv nog altijd een goed beeld zien. Bij LCD zijn alleen de heel goede en heel moderne tv's in staat te voorkomen dat, als u er schuin naar kijkt, de beeldkwaliteit door een grijze waas terugloopt. In de winkel vallen de wat mindere LCD-tv's, als u schuin voor de wand met toestellen gaat staan, al snel door de mand.

 

Plasma of LCD

 

3. HDTV en HD ready

 

Plasma en LCD maken grotere beeldschermen mogelijk, maar de tv-standaard waarnaar we kijken en die bekend staat onder de PAL-norm, is decennia lang geleden natuurlijk nooit voor dergelijke grote beelden ontworpen. We keken toen naar betrekkelijk kleine beeldbuizen met een bol schermoppervlak en ronde hoeken. Bovendien verhielden breedte en hoogte van het scherm zich tot elkaar als 4:3. De meeste nieuwe tv's worden geleverd met een 16:9 scherm, een breder beeld dat veel beter aansluit bij het gezichtsveld van onze ogen.
Bovendien kunnen ze, een aantal goedkopere modellen uitgezonderd, met een overmaat aan beeldpunten ook meer beeldlijnen laten zien. In onze PAL-norm kijken we naar 576 op elkaar gestapelde horizontale beeldlijnen, maar veel moderne plasma- en LCD-tv's bieden plaats aan 720, 768 of zelfs 1080 beeldlijnen. We noemen dat hoge definitie televisie ofwel HDTV. Nu rekenen ze het aantal van 576 beeldlijnen om naar het aantal waaraan het scherm plaats is, maar in de toekomst komen er zeker tv-zenders en dvd-spelers die meer beeldlijnen, ofwel HDTV kunnen laten zien. Nu al is er een Europese satelliet-zender, HD1, die in HDTV uitzendt. Schermen die dergelijke beelden straks zonder problemen aankunnen, worden nu al voorzien van het HD Ready logo.

 

HDTV

 

4. Mogelijke en optimale kijkhoek

 

Veel technieken die we tegen komen bij flatpanel tv's zijn afkomstig uit de computerindustrie. In die bedrijfstak heeft men zich over veel zaken druk gemaakt, maar niet over de kijkhoek. Immers, een computergebruiker zit doorgaans alleen en dus recht voor z'n scherm. Meekijken kan vaak alleen als het scherm of de notebook wordt gedraaid. Tv-kijken is leuker met z'n allen en dus is bij dergelijke flatpanels de kijkhoek wel degelijk van belang. In veel relatief goedkope flatpanel tv's worden niet zelden computerschermen toegepast en dat is, als u er schuin voor gaat zitten, te zien ook.
Bij echte voor tv's bedoelde schermen is het wel mogelijk om er schuin naar te kijken, maar is dat wel verstandig? Kijkt u schuin naar een scherm dan is het effectieve oppervlak van wat u ziet plotseling een stuk kleiner. Bovendien klopt de zo zorgvuldig uitgedokterde en bij het menselijk gezichtsveld aansluitende verhouding tussen breedte en hoogte van 16:9 niet meer. De hoogte blijft hetzelfde, maar de breedte wordt natuurlijk steeds kleiner. Het is dus verstandig, voor een maximaal zichtbaar schermoppervlak en behoudt van de 16:9 verhouding een opstelling van de tv te kiezen waarbij zo veel mogelijk huisgenoten en bezoekers zo recht mogelijk voor het scherm zitten.

 

Kijkhoek

 

 

5. Grootte van het scherm afhankelijk van de afstand

 

Bij de keus van een tv, flatpanel of niet, moet u rekening houden met de kijkafstand. Optimaal is een afstand die ligt rond de 10 cm per inch schermdiagonaal. Bij een flatpanel van 42 inch cm is het dus verstandig rekening te houden met het feit dat u het liefst op een afstand van zo'n dikke 4 meter moet gaan zitten. Bovendien krijgt u bij flatpanel waarom u heeft gevraagd. Was bij een 70 cm beeldbuis een diagonaal zichtbaar van slechts 66 cm, bij een flatpanel van 42 inch is er echt een schermdiagonaal van 42 zichtbare inches.
Overigens, de tv-industrie houdt het, vraag ons niet waarom, bij het opgeven van de schermdiagonaal nog steeds op die reeds genoemde inches. Bijzonder in trek is de 26 inch flatpanel. Waarom? Omdat de zichtbare schermdiagonaal 66 cm bedraagt, gelijk aan die van de in ons land zeer populaire 70 cm breedbeeldtv met een beeldbuis. De optimale kijkafstand ligt op 2.60 meter. De eveneens veelgevraagde 32 inch heeft een schermdiagonaal van zo'n 81 cm en 42 inch komt overeen met 106 cm.

 

Kijkafstand

 

 

Bron: www.homecinematips.com

 

Gesponserd door:

Vogel's

 

Wij zijn officiële dealer van al de ophangsystemen van Vogel's.