ARCHIEF: artikelen van 2005
ARTIKELS BEELD:
Toen de techniek van de flatpanel tv nog in de kinderschoenen stond, zo lang is dat overigens niet geleden, werd vrijwel ieder toestel geleverd met een receiverbox. Daarin is niet alleen de tv-tuner ondergebracht, maar hebben ook alle aansluitingen een plaatsje gevonden. Van die receiverbox lopen naar het scherm in de meeste gevallen twee kabels, één voor het beeld en één voor het geluid. Soms zijn dergelijke kabels overigens samen ondergebracht in één mantel. Bovendien heeft het scherm een eigen voeding en loopt er dus ook een netsnoer van het scherm naar de dichtstbijzijnde contactdoos. Het scherm is dus met twee of hoogstens drie kabels aangesloten en daarin komt, ook al breidt uw de installatie later uit, geen verandering.
Nieuwe technieken zorgen voor kleinere componenten en dus worden veel flatpanel tv's tegenwoordig zonder losse receiverbox geleverd. Bij zo'n alles in één tv zijn dus ook alle aansluitingen achterop het toestel zelf aangebracht. Een en ander houdt in dat er naast een netsnoer en een antennekabel ook voor ieder randapparaat, zoals een dvd-speler, een videorecorder of een satellietontvanger, kabels naar het scherm lopen.
Omdat een flatpanel tv ook mooi is als hij 'uit' staat, vaak één van de redenen voor aanschaf, wordt er aan het netjes wegwerken van de kabels doorgaans veel waarde gehecht, los van de vraag of de tv op een voet of tegen de muur wordt geplaatst.
Ook bij uitbreiding of reparatie
Natuurlijk is het van belang dat u, nadat het scherm eenmaal is geplaatst, goed bij de aansluitingen en de kabels kunt komen. Het scherm moet immers worden aangesloten en om alle verbindingen naar behoren tot stand te kunnen brengen is het belangrijk dat kabels en aansluitingen toegankelijk zijn. Het is niet verstandig om, met de gedachte dat het om een eenmalige operatie gaat, met een slechte toegankelijkheid genoegen te nemen. Breidt u de installatie uit, bijvoorbeeld met een videorecorder of een satellietontvanger, dan komt zo'n slechte toegankelijkheid niet erg goed van pas. Ook in het geval van een defect is het plezierig als u goed bij de kabels kunt komen. Moet de tv ter reparatie worden aangeboden, iets wat nooit gelegen komt, dan is het niet plezierig als het verbreken en vervolgens weer tot stand brengen van alle aansluitingen een grote hindernis vormt.
Dikke kabels, grote pluggenreiding of reparatie
Heeft de flatpanel tv geen losse receiverbox, dan gaan alle kabels rechtstreeks naar het scherm. Dat is om te beginnen het netsnoer. Bij de meeste tv's is dat een losse kabel en heeft de tv zelf een aparte netaansluiting. Soms is er een vast met de tv verbonden netsnoer. Vervolgens is er de coaxkabel afkomstig van de CAI-aansluiting. Beide kabels zijn van niet al te grote pluggen voorzien en redelijk buigzaam, zodat ze doorgaans zonder veel problemen door de kabelgeleiding naar de tv geleid kunnen worden.
Dat is met de Scart-kabel, die zorgt voor een verbinding tussen de tv enerzijds en bijvoorbeeld de dvd-speler of de videorecorder anderzijds, doorgaans minder eenvoudig. De kabel zelf is, zeker als het om een wat beter exemplaar gaat, vaak dik en onbuigzaam en de 21-polige pluggen aan beide kanten zijn onvermijdelijk flink uit de kluiten gewassen. Een wat kleinere doorvoer vormt al snel een onneembare hindernis.
Moderne dvd-spelers brengen de beste beeldkwaliteit op het scherm als de uitgang voor componentvideo wordt verbonden met de overeenkomstige ingang op de tv. De kabel die daarvoor wordt gebruikt bestaat eigenlijk uit drie kabels met aan beide zijden een 'cinch' of tulpplug. De drie pluggen kunnen wellicht stuk voor stuk wel door een kleinere doorvoer, maar er moet natuurlijk in de geleiding wel plaats zijn voor de drie aan elkaar gegoten kabels.
Van links naar rechts: netsnoer, Scart, component en coax.
De toekomst laat zich moeilijk voorspellen
Nog niet zo lang geleden was de tv een toestel waarmee alleen naar tv-programma's werd gekeken. Meer dat een antenne-ingang zat er niet op. Inmiddels heeft de tv zich ontwikkeld tot het echte centrum van een audiovisueel systeem en dat is aan het pakket aansluitingen duidelijk te zien. Naast een antenne-ingang zijn er bijvoorbeeld ook Scart-aansluitingen waarlangs signalen de tv in- maar ook uit gaan plus een speciale ingang aan de voorzijde of een andere prettig bereikbare plaats voor het aansluiten van een videocamera, een digitaal fototoestel of een spelcomputer. Ook de eerste digitale aansluitingen, bekend onder afkortingen als DVI en HDMI zijn steeds vaker op moderne tv's terug te vinden, naast een ingang voor componentvideo. Ze nemen een voorschot op een toekomst met HDTV. Daarvoor is dan wel een extra kastje nodig, een zogeheten settopbox, en ook de eerste recorders voor het opnemen en vervolgens ook weer afspelen van HDTV-beelden zijn al gesignaleerd. De toekomst laat zich moeilijk voorspellen en het kan zo maar gebeuren dat u over een paar jaar een apparaat wil aansluiten waarvan we nu nog niet eens weten dat het op komst is. Vooral rond de breedbandinternetaansluiting is nu nog veel onduidelijk terwijl wel vast staat dat die aansluiting in de nabije toekomst een belangrijke rol zal gaan spelen. Nu al zijn er aanbieders van 'Triple Play': telefoon, internet plus radio en tv over wat nu nog de telefoondraad wordt genoemd. Maar 'data over powerline' gaat binnenkort eveneens van start, hetzelfde pakket aan informatie over de draden van het lichtnet, terwijl er ook nog eens allerlei draadloze systemen in de startblokken staan. Daarom: als het op de aansluitingen aankomt zijn wat extra in- en uitgangen zeker het overwegen waard, ook al blijven ze voorlopig misschien onbezet.
Het is over het algemeen verstandig de afstand tussen de randapparatuur en de flatpanel tv niet al te groot te maken. Grote afstanden brengen lange kabels met zich mee en dat komt de kwaliteit van beeld en geluid uiteindelijk niet ten goede. Kies mede daarom altijd voor kabels die niet langer zijn dan strikt nodig is. Daar staat echter tegenover dat de kabellengte een probleemloze doorvoer en vervolgens aansluiting van de apparatuur natuurlijk niet in de weg mag staan. Voorkomen moet worden dat er tijdens het normale gebruik van de apparatuur aan de kabels wordt getrokken. Daardoor kan de verbinding worden verbroken of kan er in de kabel of de aansluiting aan het betreffende apparaat schade ontstaan. Veelal wordt de storing die vervolgens optreedt bij de apparatuur gezocht en niet bij de kabel. Niet zelden worden apparaten ter reparatie aangeboden terwijl, zo blijkt achteraf, het probleem bij de kabel ligt.
Er is geen regel als het gaat om de maximale afstand die tussen de apparaten enerzijds en de flatpanel tv anderzijds overbrugd kan worden. Vast staat wel dat er bij een grotere kabellengte meer aandacht aan de kwaliteit van de kabel geschonken moet worden. Zo is bekend dat bij de nieuwe digitale verbindingen zoals DVI en HDMI gewoon weergave problemen ontstaan als er voor het overbruggen van een grote afstand een inferieure kabel wordt gebruikt.
Gewone, niet afgeschermde luidsprekers moeten uit de buurt blijven van een tv met beeldbuis. Moderne luidsprekers voor home cinema zijn echter vrijwel altijd magnetisch afgeschermd zodat ze zonder problemen pal onder, naast of boven de tv geplaatst kunnen worden.
Bron: www.homecinematips.com
Gesponserd door:
Wij zijn officiële dealer van al de ophangsystemen van Vogel's.