ARCHIEF: artikelen van 2005
ARTIKELS BEELD:
Voor de aansturing van de verschillende pixels van een matrix display zijn er meerdere mogelijkheden. De eerste is de passieve matrix. Op de twee glazen platen zijn er geleidende, doorzichtige lagen aangebracht. Op de ene plaat zijn er geleidende stroken als kolommen aangebracht. Op de andere plaat zijn ze als rijen gerangschikt. Door op een bepaalde kolom en rij al dan niet een spanning aan te brengen, ontstaat er een veranderende spanning over het elementje dat gevormd wordt door de kruising van die ene rij en die andere kolom. Die cel zal daarop licht doorlaten indien dit nodig is, en een gekleurd filtertje dat ervoor gemonteerd is, zal het licht een bepaalde kleur geven.
Het grote nadeel van dit systeem is dat als er veel cellen zijn, hoge definitie, slechts een klein contrast mogelijk is, omdat iedere cel slechts gedurende een korte tijd geactiveerd kan worden. Een groter contrast is mogelijk bij de actieve matrix LCD. Iedere pixel is op te vatten als een capaciteit: de vloeibare kristallen vormen de isolator, de geleidende rijen en kolommen de platen. Door een lading hierop te zetten en te houden, blijft ook de schikking van de kristallen onder invloed van de spanning behouden. De lading wordt op de capaciteit geplaatst via een TFT en er ook door tegengehouden. Dus op ieder kruispunt van de elektrodes is er een capaciteit en een schakelaar (TFT) geïntegreerd.
Hieronder is de vertikale structuur te zien van een dot en zijn equivalent circuit:
Als we op de gate bus-line een spanning zetten van bv. 20 V, zal de data van de data bus-line worden geladen (TFT wordt aangezet) in Cs en Clc en behouden worden.
Actieve adressering van een 3x3 matrix
De gate bus-lines worden na elkaar gescand. Dan wordt er een bepaalde spanning gezet op alle source bus-lines in een bepaalde sequentie. Zo kunnen we alle pixels adresseren.
Ga naar het volgende hoofdstuk
Keer terug naar het vorige hoofdstuk
Inhoud : "LCD werking"