0 HOME 0 INFO 0 VERKOOP 0 VERHUUR 0 REALISATIES 0 AANBIEDINGEN 0 NIEUWS 0 CONTACT 0 PRIJSLIJSTEN 0 BIJLEREN 0 LINKS 0 ELEKTRO-ONDERDELEN.BE Outletstore-hifi.be

Hoe werkt een cassettedeck ?


2. De cassette

 

Er zijn altijd twee delen in een magnetisch opnamesysteem: de recorder zelf die ook voor de weergave of playback zal zorgen, en de cassette dat het opslagmedium is.

 

Cassettedecks - Frans Van Eeckhout - hoe werken cassettedecks ?

 

De opbouw van de cassetteband zelf is heel eenvoudig. Ze bestaat uit plastiek basismateriaal met daarop een coating van ijzeroxide. Die ijzeroxide is met een soort bindmiddel vastgemaakt aan dat plastiek. Er zit ook een soort glijmiddel in om slijtage van de cassetterecorder te vermijden.

Deze ijzeroxide is ferromagnetisch materiaal. Dat wil zeggen als men het blootstelt aan een magnetisch veld, dat materiaal permanent gemagnetiseerd kan worden door dat veld. Die mogelijkheid geeft magnetische band twee van zijn meest interessante eigenschappen:

Audiotapes hebben door de jaren heen verschillende formaten aangenomen:

Bandrecorder

Als je eens een oud cassetje open doet, zul je zien dat dit eigenlijk simpel in elkaar zit. Er zijn twee spoelen en een lang stuk band of tape, twee cilinders en twee halve stukken plastiek omhulsel met gaten erin om de cassette te doen passen in de cassettedeck. Er is ook een klein vilten kussentje die eigenlijk achter de band zit zodat de opname- en leeskop niet te ver komen. De lengte van de band in een cassette van 90 minuten is 135 meter.

 

Ga naar het volgende hoofdstuk

 

Keer terug naar het vorige hoofdstuk

 

 

Inhoud "HOE WERKT EEN CASSETTEDECK ?":

  1. Inleiding
  2. De cassette
  3. Opname en weergave
  4. De elektronica
  5. Het mechanisme