0 HOME 0 INFO 0 VERKOOP 0 VERHUUR 0 REALISATIES 0 AANBIEDINGEN 0 NIEUWS 0 CONTACT 0 PRIJSLIJSTEN 0 BIJLEREN 0 LINKS 0 ELEKTRO-ONDERDELEN.BE Outletstore-hifi.be

Hoe werkt een cassettedeck ?


5. Het mechanisme

 

De kwaliteit van een cassetterecorder wordt niet alleen bepaald door de elektronica, maar ook door het mechanische deel.

De belangrijkste taak van het mechanisme bestaat uit het afwikkelen van de band van de linkerspoel, het met constante snelheid geleiden van de band langs de kop en het opwikkelen van de band op de rechterspoel.

In cassetterecorders liggen de koppen (in tegenstelling tot de koppen in de bandrecorders) aan de buitenkant. De bandgeleiding is an de koppen bevestigd.

 

Mechanisme cassetterecorders

 

Bij een bandrecorder moet bij opname en weergave de linkerspoel afgeremd worden. Bij omschakelen van snel vooruit- en terugspoelen naar stop worden beide spoelen afgeremd.

 

Mechanisme bandrecorder

 

Een motor die door een elektronische schakeling met constant toerental loopt, drijft via een snaar een vliegwiel aan, dat door zijn massa de snelheidsvariaties van de motor vermindert. De as van dit vliegwiel wordt capstan (Eng. as voor krachtoverdracht) genoemd. Deze wordt met zeer grote precisie gemaakt. Een rubber wieltje, de aandrukrol, drukt de band tegen de capstan, die door zijn draaiende beweging de band langs de kop trekt. De aandrukrol werkt met behulp van een (instelbare) aandrukveer.

 

Bandgeleiders zorgen ervoor dat de magneetband steeds op de juiste hoogte langs de koopen wordt gevoerd.

Het af- en opwikkelen van de band is nog een taak van het mechanisme. Bij het opwikkelen wordt eveneens de rechterspoel aangedreven. De af- en opwikkelsnelheid van beide spoelen mogen echter niet gelijk zijn, omdat de hoeveelheid band op de rechterspeol en dus ook de omtrek van de opgewikkelde band steeds groter wordt. Bij gelijke toerentallen zou de band tussen de caostand en rechterspoel steeds strakker gespannen worden en zou de band uiteindelijk scheuren. Om dit te voorkomen wordt de opwikkelspoel steeds via een slipkoppeling aangedreven. Naarmate de omtrek van de opgewikkelde band groter wordt, moet de slipkoppeling het toerental van de gaspel zodanig verlagen dat de spanning van de band tussen de capstan en de spoel constant blijft en dat gelijkmatig opwikkelen mogelijk is.

 

Laat ons eens een foto van de binnekant van een cassettedeck bekijken:

 

Cassettedeck binnenkant

 

Bovenaan zie je de twee tandwielen waarop de spoelen van de cassette komen. Eronder zie je twee koppen. De linkerkop is de wiskop die alles wist vooraleer er opgenomen wordt. Men noemt dit ook wel eens de "bulk-erase"-kop. De kop in het midden bevat twee kleine elektromagneten en is de opname- & weergavekop. Rechts zie je de capstan en de aandrukrol.

 

Keer terug naar het eerste hoofdstuk

 

Keer terug naar het vorige hoofdstuk

 

 

Inhoud "HOE WERKT EEN CASSETTEDECK ?":

  1. Inleiding
  2. De cassette
  3. Opname en weergave
  4. De elektronica
  5. Het mechanisme