ARCHIEF: artikelen van 2005
ARTIKELS GELUID:
Wie niet zo thuis in de elektronica-wereld kan dit hoofdstuk gerust overslaan en meteen naar het volgende hoofdstuk over de mechanica gaan.
De onderstaande figuur laat in de vorm van een blokschema zien hoe een recorder werkt.
Bij het opnemen wordt de band door het sterke magneetveld van de wiskop gewist. Daarna wordt hij langs de opnamekop geleid. Het hoogfrequente magneetveld van de wiskop wordt opgewekt door een speciale generator die op de wiskop is aangesloten. Deze generator produceert een uitgangssignaal met constante frequentie (30 à 100 kHz), welke wordt bepaald door een resonantiekring. Het magnetiseren van de band door de opnamekop geeft enige problemen, omdat de kopstroom frequentie-afhankelijk is. Bij toenemende frequentie wordt de stroom kleiner. Om de band toch gelijkmatig te magnetiseren, moet het gedrag van de kop worden gecorrigeerd. Dit gebeurt in de versterker. De versterking daarvan is niet lineair; bij stijgende frequentie neemt de versterking toe. De frequentiekarakteristiek van de versterker past zich hierbij op de bandsnelheid aan. Om het versterkte signaal op het lineaire deel van de frequentiekarakteristiek van de opnamekop (hysteresislus) te leggen, moet men de kop voormagnetiseren. In de praktijk wordt een klein deel van de HF-spanning van de wisgenerator met het versterkte schrijfsignaal gemengd. In goedkope apparaten wordt dot gedaan door middel van een gelijkspanning. Bij het weergeven wotrdt de wisgenerator uitgeschakeld. De gemagnetiseerde band wekt in de weergavekop een spanning op, die bij hogere frequenties lager wordt. Ook dan wordt de frequentie-afhankelijkheid vand e kop door versterker gecompenseerd. Omdat de compensatiekarakteristieken van de opname- en weergaveversterker nauwelijks van elkaar verschillen, wordt in goedkopere recorders voor zowel opname als weergave slechts één versterker gebruikt.
In stereotoestellen is natuurlijk alles dubbel uitgevoerd, zodat beide kanalen afzonderlijk verwerkt kunnen worden. In de koppen zijn in dit geval twee afzonderlijke systemen in één behuizing ingebouwd.
Nog meer over de elektronica van de cassettedeck vind op de volgende link.
Ga naar het volgende hoofdstuk
Keer terug naar het vorige hoofdstuk
Inhoud "HOE WERKT EEN CASSETTEDECK ?":