ARCHIEF: artikelen van 2005
ARTIKELS GELUID:
Elektrodynamische luidsprekers worden bijna steeds in een behuizing (klankkast) gemonteerd. Dit heeft verschillende technische redenen. De meest voor de hand liggende reden is dat het op die manier gemakkelijker is om luidsprekers te plaatsen in de ruimte. Maar er zijn nog enkele redenen waarom die speakers in een box gemonteerd worden. Daar gaan we hier voorlopig niet verder op in.
Simpel gezegd komt het hier op neer: de klankkast heeft een grote invloed op hoe het geluid klinkt uit de speaker. Toen we de uitleg deden over hoe een speaker driver geluid produceert, ging dit altijd over geluid aan de VOORKANT ervan. Maar het diafragma beweegt voor- en achteruit. Dus zal een bewegende luidsprekerconus de gewenste trillingen zowel aan de voor- als achterzijde van de luidspreker produceren. Deze geproduceerde geluidsgolven zijn in tegenfase. Immers, als de conus zich voorwaarts beweegt, zal hij de luchtmoleculen samendrukken. Terzelfdertijd wordt de lucht achter de conus geëxpandeerd. Bij lange golflengten zullen beide golven zich rond de luidspreker "buigen" en elkaar op die manier opheffen! Dit is een belangrijke reden waarom men speakers in een kast steekt!
Verschillende types klankkasten zullen elk op een andere manier omgaan met deze "achterwaartse" golven. Op de foto hieronder is de beste oplossing te zien om terugkoppeling te vermijden: de gesloten klankkast. De luidsprekers zijn aan de achterzijde ingekapseld.
U ziet dat er plaats is voor een woofer, een midrange en een tweeter. Door gebruik te maken van een gesloten klankkast kunenn achterwaarts gegenereerde golven de voorzijde van de luidspreker nooit bereiken. De luchtmassa in de kast de kast zal nu een dempend effect hebben op de achetrwaartse luidsprekerbewegingen. De voorwaartse golven zullen in de ruimte gaan en de achterwaartse golven zullen in de kast blijven.
Bron: How Stuff Works
De luchtmassa in die gesloten kast zal als een veer tegen de luidsprekerconus duwen als die achterwaarts beweegt (hogere luchtdruk). Dit zorgt ervoor dat de efficiëntie van de luidspreker drastisch gereduceerd wordt. De versterker moet veel meer vermogen geven om de sterkte van die luchtdruk in de kast te overwinnen.
Ga naar het volgende hoofdstuk
Keer terug naar het vorige hoofdstuk
Inhoud "HOE WERKEN LUIDSPREKERS ?":