0 HOME 0 INFO 0 VERKOOP 0 VERHUUR 0 REALISATIES 0 AANBIEDINGEN 0 NIEUWS 0 CONTACT 0 PRIJSLIJSTEN 0 BIJLEREN 0 LINKS 0 ELEKTRO-ONDERDELEN.BE Outletstore-hifi.be

Serious Bass: De B&W wegwijzer naar perfecte laagweergave


2. Serieus laag dankzij technologie en verfijnd vakmanschap

Om echt subsonisch laag te reproduceren is een totaal ander soort luidspreker nodig – normale luidsprekers kunnen dat gewoonweg niet. Maar wat is een goede subwoofer? De reputatie van Bowers & Wilkins in het ontwikkelen van nieuwe luidsprekertechnologieën is ongeëvenaard. Elk detail wordt pijnlijk nauwkeurig getest, niet alleen met apparatuur, maar vooral ook in uitgebreide luistertests. Maar waar de benadering van B&W ‘hightech’ is, realiseren we ons al te goed dat een luidspreker deel van het dagelijks leven uitmaakt, ongeacht waar deze voor wordt gebruikt, voor muziek of voor film. Of beide. Daarom worden B&W luidsprekers uitgebreid getest in een normaal interieur, door gewone mensen. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Het is dankzij deze aandacht voor details dat B&W subwoofers tot de beste ter wereld behoren en de ideale aanvulling vormen voor elke B&W luidspreker.


Subwoofer eenheden zorgen voor een geweldig hoge druk in de kast en zowel de eenheid als de kast dienen daarom als een soort tank gebouwd te zijn om tegen een dergelijke belasting bestand te zijn. Elk zwak punt tast de geluidskwaliteit aan en het realisme gaat er door verloren. Alle B&W subwoofers zijn geconstrueerd om het laag een betere basis te geven en de druk die ongewenste resonanties veroorzaakt, te verminderen. Eigen onderzoek en overbemeten magneten, plus de verbeterde paddenstoel constructie houdt het laag scherp en maakt een eind aan ongewenste vibraties.

 

Overbemeten magneten subwoofer B&W Overbemeten magneten
Net als een grote motor in een kleine auto, maakt een grote magneet de eenheid levendiger en efficiënter. Door extra magnetische kracht toe te voegen verkrijgt men meer controle, wat een snellere reactie en betere transiënt response oplevert. Dankzij fabricage in eigen huis past B&W in de topmodellen grote, overbemeten magneten toe. Deze zware magneten bieden een ijzeren greep en zorgen ervoor dat de eenheid altijd controle heeft, hoe veeleisend het programma ook is.
Conusconstructie subwoofer B&W

Conusconstructie
De grote interne drukopbouw bij een subwoofer brengt voortdurend het risico met zich mee dat de conus van de woofer wordt vervormd. In dat geval wordt het laag vaag en traag. B&W woofers maken gebruik van verschillende soorten materialen en verstevigende harsen om de conus zo stijf mogelijk te maken. De meeste woofers van B&W hebben onze unieke paddenstoelconstructie, die werkt als een ringvormige gordel, waarmee de algehele stijfheid van de conus wordt vergroot en het dynamisch gedrag word verbeterd.

Meer over de conuscontructie. (Engels)

Ophanging subwoofer B&W Ophanging
De ophanging van de eenheid bestaat uit een ronde rand aan de voorzijde, stijf genoeg om omslaan onder de druk van binnen in de kast te weerstaan. Beide zorgen ervoor dat de spoel en de magneet zich over de gehele slag concentrisch kunnen bewegen. De weerstand die ze vormen is zo gekozen dat deze aan de uiteinde van de toegelaten slag progressief toeneemt. Op deze manier is de geluidskwaliteit aanzienlijk beter dan wanneer de conus aan het einde van de slag plotseling tot stilstand wordt gebracht. De eenheden in de topmodellen hebben een dubbele ophanging aan de achterzijde die het gedrag op zeer hoog volume drastisch verbetert.
Ventilatie subwoofer B&W Ventilatie
De chassis van Bowers & Wilkins hebben een zeer open constructie voor betere ventilatie en er is tevens uitgebreide ventilatie mogelijk tussen de verschillende interne ruimten achter de conus en in de magneet. De daardoor vrije luchtstroom aan de achterzijde van de luidsprekereenheid biedt twee voordelen. In de eerste plaats wordt de beweging van de conus minder belemmerd wat de basweergave sneller maakt. Ten tweede treden er minder bijgeluiden op van lucht die zich door kleine openingen perst.
Breedbandversterkers B&W subwoofers

Breedband versterkers
Alle B&W subwoofers hebben breedband versterkers. Hoewel slechts een fractie van het bereik gebruikt wordt in een subwoofer, hebben luistertests aangetoond dat een breedbandversterker duidelijk beter klinkt. Voor de topmodellen – ontwikkeld voor een extreem hoog geluidsniveau – is extra equalisation nodig naast een gigantisch vermogen. Deze modellen bezitten klasse D versterkers en schakelende voedingen (SMPS). SMPS voedingen zijn efficiënter en compacter dan traditionele ontwerpen en hebben bovendien geen zware transformator nodig. De B&W klasse D versterkers bieden een groot vermogen over de gehele audioband tot aan 40 kHz.

Meer over klasse D versterkers. (Engels)

Meer over schakelende voedingen. (Engels)

 

Kasten subwoofer B&W

Kasten
B&W kasten bezitten uitgebreide verstevigingen en dikke wanden om een inert geheel te krijgen. Zo worden bijgeluiden voorkomen en zijn we ervan verzekerd dat alleen de beweging van de conussen geluid maken. Bij de meeste modellen zorgt een afzonderlijke, verzegelde versterkerruimte dat de luchtdruk in de kast geen invloed kan hebben op de delicate versterker elektronica.

 

Ga naar het volgende hoofdstuk

 

Terug naar het vorige hoofdstuk

 

 

Inhoud "SERIOUS BASS: De B&W wegwijzer naar perfecte laagweergave. ":

  1. Waar is echt laag voor nodig ?
  2. Serieus laag dankzij technologie en verfijnd vakmanschap
  3. De integratie van een goede subwoofer in uw systeem
  4. Test uw systeem met een paar opnamen met goed laag
  5. De B&W subwoofers

Bron: B&W