0 HOME 0 INFO 0 VERKOOP 0 VERHUUR 0 REALISATIES 0 AANBIEDINGEN 0 NIEUWS 0 CONTACT 0 PRIJSLIJSTEN 0 BIJLEREN 0 LINKS 0 ELEKTRO-ONDERDELEN.BE Outletstore-hifi.be

Serious Bass: De B&W wegwijzer naar perfecte laagweergave


3. De integratie van een goede subwoofer in uw systeem

De beste subwoofers dienen flexibel genoeg te zijn om naadloos in elk home cinema of HiFi systeem te worden opgenomen. Zo’n naadloze aanpassing is alleen mogelijk wanneer de subwoofer van uw keuze alle essentiële eigenschappen bezit die nodig zijn voor het reproduceren van subsonisch laag. Daarom zijn B&W subwoofers ontwikkeld voor die integratie en werken perfect samen met de luidsprekers van uw keus.


Uiteraard is het wel iets gecompliceerder dan zomaar ergens een subwoofer aan uw bestaande systeem toevoegen. Volg daarom onderstaande vier stappen om tot een uitstekende laagweergave te komen en intelligent te integreren.

 

Opstelling van een subwoofer in een home cinema systeem (Bowers & Wilkins)

 

Stap 1
Voordat u overweegt een subwoofer aan te schaffen is het belangrijk de grootte van uw kamer te bekijken en kwaliteit, merk en type van het systeem waarmee deze gebruikt zal gaan worden. Het ligt voor de hand dat investeren in een zware subwoofer weinig zin heeft wanneer deze wordt gecombineerd met een laag belastbaar, doorsnee luidsprekersysteem. Evenmin heeft het zin een kleine sub te combineren met kolossale luidsprekers voorzien van zwaargewicht versterkers. En ook is het onverstandig een subwoofer met lijningang te kopen als uw versterker de benodigde uitgang niet heeft. Ligt misschien allemaal erg voor de hand, maar het kan geen kwaad het op te merken.

 

Stap 2
De opstelling van een subwoofer volgt min of meer hetzelfde patroon als die van gewone luidsprekers. Geplaatst tegen een vlakke wand wordt het laag benadrukt, in de hoek is dat effect nog sterker, maar kan een boemerig effect ontstaan. Meent u dat uw systeem best een extraatje kan gebruiken, kies dan voor de hoek; maar wanneer uw opstelling plus kamer nu al een dreunend effect hebben, vermijd deze dan. Gebruikt u slechts één subwoofer, dan maakt het niet uit welke wand of hoek u kiest – aan de kant waar u zit is prima, maar links of rechts van uw front luidsprekers net zo goed als in lijn daarmee.

 

Stap 3
Om optimaal resultaat te bereiken met de populaire hoekopstelling plaatst u de subwoofer zo ver mogelijk in de hoek. Trek hem dan stap voor stap weer terug – telkens een paar centimeter – en luister welk effect dat heeft. Zoek dan de positie die een gelijkmatig en gecontroleerd resultaat geeft, naast de diepste bas. Heeft u de optimale positie van de subwoofer gevonden, laat deze dan staan en houdt deze plaats voor de beste laagweergave van uw systeem in de home cinema kamer.

 

Stap 4
Alle B&W subwoofers (uitgezonderd AS1) hebben instellingen voor de wisselfrequentie en een andere voor het niveau van de subwoofer. In een home cinema waar voor de subwoofer een afzonderlijk kanaal beschikbaar is kan, voor optimaal resultaat, bij de B&W subwoofers het filter worden gepasseerd. Voor tweekanaals audio is het verstandig het wisselfilter zo in te stellen dat deze het van uw hoofdluidsprekers
overnemen voordat het laag daarvan begint af te vallen. Gebruik de bijgevoegde informatie als richtlijn en uw oren voor de fijnafstelling. Overdrijf het niveau niet; draai het zover terug dat u de positie van de subwoofer niet meer kunt bepalen. Ook in gevallen waarbij er weinig echt laag in het signaal lijkt te zijn, voegt de subwoofer een gevoel van ruimte en realisme toe.

 

Opstelling in de kamer
Lage tonen hebben minder richting dan midden en hoge frequenties, waardoor subwoofers op vele manieren opgesteld kunnen worden – zelfs terzijde in de kamer zal goed werken. Een vuistregel is dat opstelling in een hoek meer laag geeft. Experimenteren is belangrijk om een optimaal effect te bereiken.

 

Opstelling van een B&W subwoofer in een kamer

 

Ga naar het volgende hoofdstuk

 

Terug naar het vorige hoofdstuk

 

 

Inhoud "SERIOUS BASS: De B&W wegwijzer naar perfecte laagweergave. ":

  1. Waar is echt laag voor nodig ?
  2. Serieus laag dankzij technologie en verfijnd vakmanschap
  3. De integratie van een goede subwoofer in uw systeem
  4. Test uw systeem met een paar opnamen met goed laag
  5. De B&W subwoofers

Bron: B&W