0 HOME 0 INFO 0 VERKOOP 0 VERHUUR 0 REALISATIES 0 AANBIEDINGEN 0 NIEUWS 0 CONTACT 0 PRIJSLIJSTEN 0 BIJLEREN 0 LINKS 0 ELEKTRO-ONDERDELEN.BE Outletstore-hifi.be

Digitale televisie : DVB-T

 

Wat is DVB-T ?

 

DVB (Digital Video Broadcasting) is de Europese standaard voor het digitaal verzenden van radio- en televisiezenders.

DVB kan worden verspreid via

Omdat het DVB-T signaal door de ether gaat, is het makkelijk te ontvangen op bijna elke gewenste plaats. Je bent dus niet meer afhankelijk van de plaats van de kabel- of satellietaansluiting.

Binnen het ontvangstgebied staan verschillende zendmasten die het signaal via de ether verspreiden.. Dit signaal wordt vervolgens in de digitale ontvanger omgezet naar beelden en geluid die te zien en te horen zijn op je televisie of stereo-installatie. De Belgische uitzendingen zijn Free To Air (FTA) en wil dus zeggen dat de verschillende "openbare" Belgische zenders vrij te ontvangen zijn.

DVB-T werkt op iedere televisie. Sluit de antenne en de digitale ontvanger aan op de televisie. En dan... genieten maar!

Hoe werkt het DVB-T systeem?

 

Het beeld van de camera wordt in de studio digitaal gemaakt. Dit levert een signaal op met 270 Mbit/s. Deze informatie is niet op een economische manier over te dragen. Daarom wordt er MPEG2 codering toegepast.

 

Door bepaalde coderingstechnieken, bijvoorbeeld door alleen de verschillen tussen de opeenvolgende beelden over te dragen, kan de bitstroom met een factor 50 tot 100 worden gereduceerd.

 

De maximale reductie wordt bepaald door de vereiste beeldkwaliteit. Ook het geluid wordt gecodeerd, dit volgens MPEG1 layer 2. Hiermee wordt een reductie bereikt van 7 maal ten opzichte van een CD.

 

De modulatiemethode maakt gebruik van vele duizenden draaggolven, waardoor een robuuste ontvangst mogelijk is. Met een simpele ontvangantenne in de kamer kan het signaal worden ontvangen.

 

Door gebruik van de digitale techniek is bij voldoende signaal de ontvangst prima.

Ruis (sneeuw) en reflecties (dubbele beelden) komen niet meer voor. Als er te weinig ontvangstsignaal is bevriest het beeld of wordt het zwart 

 

 

Ga naar het volgende hoofdstuk

 

Keer terug naar de inleiding

 

Inhoud "Digitale televisie : DVB-T" :

  1. Inleiding
  2. Wat is DVB-T ?
  3. Zenders
  4. Waar is DVB-T te ontvangen en voor wie is DVB-T interessant ?
  5. Settop boxen