ARCHIEF: artikelen van 2005
ARTIKELS BEELD:
Naast uitzenden van HDTV-beelden via satelliet en kabel is men ook heel hard aan het werken aan opslagmedia die geschikt zijn voor HDTV. De DVD-norm zoals die nu gekend is, ondersteunt geen beeld in HDTV-formaat. Let op! Een gewone DVD kan je wel weergeven op zo'n HD-scherm, maar de kwaliteit kan nog beter! Men is al een geruime tijd bezig aan het werken aan opvolgers van de DVD die HDTV-beelden kunnen opslaan en weergeven.
Het formaat dat tot nu toe gezien wordt als de gedoodverfde opvolger van DVD is Blu-Ray Disc. Dit formaat wordt o.a. ondersteund door Panasonic, Philips, Sony en Pioneer en maakt gebruik van een blauwe laser waardoor een hogere dichtheid van de gegevens mogelijk is op een standaard schijfje van 12 cm. Blu-ray kan momenteel maximaal 27 GB opslaan op een single-layer schijfje. Een dual-layer schijf kan maximaal 54 GB verstouwen. Er is onderzoek gaande naar 100 GB opslag (quad-layer) en zelfs 200 GB (octa-layer). De extra ruimte op een Blu-Ray schijfje wordt gebruikt om een MPEG-2 beeld op te slaan in HDTV-kwaliteit. Vrijwel alle grote namen uit de elektronicabranche hebben hun voorkeur voor Blu-ray uitgesproken.
Als tegenhanger van de Blu-Ray disc kwamen Toshiba en NEC met de AOD (Advanced Optical Disc) of beter bekend als HD DVD. HD DVD kan tussen de 15 en 30 GB kwijt op respectievelijk single- en dual-layer schijven. Veel informatie rond de HD DVD is nog niet bekend. Het grote voordeel dat AOD boven Blu-Ray lijkt te hebben is dat AOD als formaat is omarmd door het DVD-forum, de organisatie die de specificaties van de huidige dvd heeft vastgelegd. Maar voor de rest lijkt Blu-Ray disc toch de bovenhand te halen.
Na eerdere mislukte pogingen om HDTV te laten doorbreken, ziet het er nu naar uit dat HDTV echt zal doorbreken in Europa. Het eerste HDTV-kanaal is er, er komen er zeker nog meer en ook via de kabel. De kwaliteit van het beeld is super! HDTV is een zeer grote stap voorwaarts in de kwaliteit van het opgenomen en weergegeven beeld. Ook op het gebied van opslagmedia wordt er hard gewerkt aan HDTV-compatibiliteit.
Keer terug naar het eerste hoofdstuk
Keer terug naar het vorige hoofdstuk
INHOUD "Wat is HDTV ? ":