0 HOME 0 INFO 0 VERKOOP 0 VERHUUR 0 REALISATIES 0 AANBIEDINGEN 0 NIEUWS 0 CONTACT 0 PRIJSLIJSTEN 0 BIJLEREN 0 LINKS 0 ELEKTRO-ONDERDELEN.BE Outletstore-hifi.be

Nuttige tips voor goede foto's met uw digitaal fototoestel


7. Beeldcorrecties en effecten

 

We hebben het in het vorige artikel ('beeldcorrecties') gehad over de stappen die je kunt zetten om je digitale foto's te verbeteren. Daarvoor maak je gebruik van speciaal ontwikkelde software (bijvoorbeeld Photoshop ) die in de fotowinkel of via internet te verkrijgen is. Maar we kunnen ons goed voorstellen dat je meer zou willen doen met je foto's. Beelden die technisch gezien goed van kwaliteit zijn, kan je iets extra's geven met een beeldbewerkingprogramma. Photoshop werd oorspronkelijk ontworpen door Lucas Filmstudio (bekend van onder meer Starwars). Adobe nam de applicatie over en maakte er een gebruiksvriendelijk softwareprogramma van.

 

De lasso
Wil je een foto gaan bewerken dan komt het er op aan met de juiste gereedschappen (of tools) te werken. Zo kan je een deel van je beeld isoleren, een ander deel maskeren of complete delen uit de ene foto combineren met een andere. Voor al deze bewerkingen moet je kunnen selecteren. Het ene programma is al wat meer gesofistikeerd dan het andere: soms werk je met een grafische pen om een onderwerp 'uit te tekenen', of met een masker dat al dan niet automatisch een selectie maakt. In het onmisbare tekengedeelte van je programma bevinden zich allerlei handige tools waarmee je perfect een onderwerp kunt omlijnen. Eén ervan is de zogenaamde lasso , waarmee je met je muis of grafische pen een lijn trekt om het te bewerken deel van de foto.

 

Nog preciezer
Met een toverstafje en met een pad kan je nog preciezer te werk gaan. Het toverstafje werkt als een magneet en maakt selecties op basis van pixelkleur. Je maakt met een pad een omtrek op basis van vectoren, die lijnen of curven trekt.
Heb je eenmaal je onderwerp geselecteerd, dan moet je de verschillende onderwerpen die je bij elkaar wilt brengen naadloos laten overlopen. Wanneer je bijvoorbeeld met een menselijk portret bezig bent, dan vormen de haren een groot probleem. Want daar zie je heel goed de oorspronkelijke achtergrond door. Je kan dit op een tamelijk eenvoudige manier oplossen door de randen te vervagen ( feathering).

 

Speciale effecten
Nuances in het beeld breng je aan door bijvoorbeeld de kleur of de textuur te veranderen. Dit doe je met behulp van elektronische filters. Zo bestaan er in Photoshop sprayed strokes , metallic filters of polar coordinates waarmee je jouw foto een artistieke look kan meegeven. Zo bewerk je het beeld naar eigen smaak! Al deze effecten krijg je doordat de pixels in je beeld bewerkt worden door algoritmes. Dat zijn stappen die volgens een wiskundige methode verlopen. In het venster custom filter in Photoshop kan je er zelf mee aan de slag.
Maar je kan het beeld ook vervormen met de digital filters. Een mogelijkheid is om het beeld met het penseel te bewerken. Met de filters Spherize en Pinch in Photoshop verander je de uiterlijke vorm van je onderwerp.
Ieder beeldbewerkingprogramma is met eindeloos veel effectfilters uitgerust. Experimenteer daar vooral mee, want dat is de enige manier om het te leren. Maar verlies daarbij niet uit het oog wat je eigenlijk met je foto wilde duidelijk maken. Anders bestaat het gevaar dat je in één grote Photoshop speeltuin belandt: jij vindt het nog leuk, maar het blijft natuurlijk de bedoeling dat je er anderen mee pleziert.

 

Ga naar het volgende hoofdstuk

 

Keer terug naar het vorig hoofdstuk

 

  1. Alles begint natuurlijk met licht.
  2. Mensen fotograferen
  3. Landschappen en steden
  4. Stillevens
  5. De beelden archiveren
  6. Beeldcorrecties
  7. Beeldcorrecties en effecten
  8. Printen
  9. Waarom digitaal
  10. Goed flitsen

Bron: Panasonic